Fietsen met iemand die dat niet meer kan                     16-07-2018 

 

 

Als fietsliefhebber weten wij als geen ander wat een plezier fietsen kan zijn. Wat nu als je dit om gezondheidsredenen niet meer kunt? Een 10-tal leden van de TFC Zilveren Kruis rijden bij toerbeurt gemiddeld tweemaal per week met Jos Peschier. De tijdsinvestering is ongeveer 2,5 uur per rit. Het is geen opgave om er voor de ander te zijn, het is ook gezellig en de gesprekken zijn waardevol. Ik vind het ook prachtig dat wij al vele jaren op zijn tandem fietsen met Willem van Klaveren, wat bijdraagt aan zijn mobiliteit. En wat zou je denken van Piet Augustinus, drijvende kracht achter Fietsmaatjes Noordwijk. Fietsmaatjes laat mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, genieten van de bloeiende Bollenstreek in het voorjaar, de zonnige duinen of het mooie poldergebied in de zomer en de kleurrijke bossen in het najaar. En, al fietsend, genieten van de natuur, de frisse buitenlucht, het doen van een boodschap of gewoon een blokje om.

Wij zijn doorgaans gezegend met een goede gezondheid en fietsen geeft een gevoel van vrijheid. Daarnaast komen wij binnen onze TFC andere mensen tegen, leveren wij samen prestaties en ervaren voldoening. Het bijzondere aan onze fietsclub is dat er een waardevolle onderlinge band is. Dat versterkt dat wij er voor elkaar zijn, ook als iemand het lastig of moeilijk heeft. Dan is er minder om te kiezen en is wat aandacht van de ander een geschenk.

Pietsplaatje

Doen dus! Binnen de club is het halen en brengen t.w. ook willen bijdragen aan het grotere geheel. Natuurlijk, de beschikbaarheid van wegkapiteins en routes heeft best toegevoegde waarde. Maar dan moet je eerst ervaren hebben dat fietsen in clubverband leuk is. Als de TFC erin slaagt dat blijvend te organiseren, voldoet het ook aan de maatschappelijke functie waaraan ik veel waarde hecht: mensen een gezonde, sociale invulling van hun vrije tijd bieden.

De TFC zijn wij samen, zoals ook blijkt uit de vele aanmeldingen voor het lustrumfeest vanwege ons 30-jarig bestaan én de even zo vele jaren sponsoring door Zilveren Kruis. Proost! op jouw gezondheid en op de club.

Piet Groen, voorzitter