AD Bokaal 2014 voor slimme Huug van Hal

Handig gebruikmakend van de verkeersregels wist de slimme Huug van Hal (De Croissant) de sprint te winnen van sterkere medevluchters

Op de eerste zondag van april wordt er bij de TFC Zilveren Kruis Achmea de openingstour verreden. Deze toer was vroeger de Piet de Prang Trofee, tegenwoordig is dat de AD Classic. De tocht is geen echte wedstrijd, maar een toertocht door de Bollenstreek waarbij de verkeersregels strikt gevolgd moeten worden. De AD Classic 2014 stond tevens in het kader van de actie: Care4Kim. Het Noordwijkse meisje Kim Dekker, werd vorig jaar bij het Bollenbad aangereden en ligt nog steeds in coma. De ouders van Kim willen haar graag thuis verder verzorgen en daarvoor moet het huis worden aangepast. Voor de verbouwing en verdere aangepaste inrichting is veel geld nodig. De deelnemers van de TFC doneerden hun inschrijfgeld voor de ADB volledig naar de actie. Er werd zo € 500 bij elkaar gefietst.

Start

Wethouder Gerben van Duin werd weer bereid gevonden het startschot én de prijsuitreiking voor z’n rekening te nemen. Al voor de start hield de sportwethouder een geestig toespraakje en prees hij het sociale karakter van de TFC. Al in zijn openingswoordje vroeg hij aandacht voor de actie van Kim. Na zijn mooie woorden (wat een spreker is die man) schoot hij met een echt klapperpistool het 40 koppig grote peloton weg. De wethouder beloofde nog wel dat hij, net zo als diverse voorgangers, volgend jaar ook het blauwe fietstenue te zullen aantrekken en mee te fietsen.

Na het startschot gingen de eerste kilometers door de Zuid. Jammer was het dat het licht regende. Via de K.A. Boulevard kwam men weer terug op de Grent en ging het de K.W. Boulevard op. In een gesloten peloton werd er beheerst gereden en via de Northgodreef en Westeinde werd Noordwijkerhout aangedaan. Langs het worstencomplex van sub sponsor Kraska in de Gieterij werd de Leidsevaart bereikt. Daar ging het tempo gelijk omhoog. Het waren de jonkies, Mark den Braber (de schoonzoon), WillemJan van Klaveren (De Spierenknijper) (op de racetandem met z’n pa) en Arjan Duijndam (Stippie) die het “bal” openden. Peter vd Berg (De Kouwe) en Joop Zonderwijk (De Zwarte) konden net nog aanklampen. Er werd een aardig gat geslagen. De jeugdigen konden de oudjes niet lossen, wat ze ook probeerden. Een Kouwe en een Zwarte rijd je zo maar niet los!!

Goederentrein

Bij station Vogelenzang hadden de vluchters echter flinke pech. Net voor hun neus gingen de spoorbomen dicht en passeerde er een lange goederentrein. Dit oponthoud had tot gevolg dat een hergroepering plaats had. Teleurgesteld voegden de verkleumde vluchters zich weer in het peloton. Ondertussen goed uitkijkend voor verkeersfouten, konden de renners toch nog links en rechts kijkend genieten van de kleurenpracht van de vele bloemenvelden. Via Vogelenzang belandde de groep weer in de provincie Zuid-Holland en na de Zilkerduinweg in De Zilk werd de Ruigenhoek genomen. De miezerregen was ondertussen nagenoeg opgehouden en werd het gelukkig droger. Het enige voordeel van de regen was, dat er niet veel toeristische fietsers op de weg waren. Het waren alleen maar fietsgroepen die lekker bezig waren.

Lek

Bij het zweefvliegveld werd een bescheiden “lek” geroepen (op z’n Leids uitspreken graag). Sjef Dubbeldeman (de Glibber) was de pechvogel. Bij het vervangen van de binnenband bleek ook de buitenband z’n beste tijd te hebben gehad. Omdat niet iedereen de Leidse uitroep had gehoord werd er vooraan stevig doorgereden. Pas bij de Stay Okay hadden de vluchters het pas in de gaten. Er werd een ietsje gas teruggenomen. Bij “ lek en valpartijen” wordt de koers altijd geneutraliseerd. Na de hereniging werd er op het fietspad, na het kruispunt bij de Noordwijkse Golf Club, weer flink tempo gemaakt. Hier kan men immers geen verkeersfouten maken en werden er ook geen controleurs waargenomen. Eenmaal bij de oude zwembad in de duinen bij het bordje Noordwijk had een drietal, Peter de Kouwe, Mark de Schoonzoon en Huug de Croissant, kans gezien er tussenuit te knijpen. Op de K.W. Boulevard aangekomen moest Huug de andere twee al laten gaan. Ze bleken te sterk. Bij de zebra voor het Tulip In Hotel stak er onverwachts een groep toeristen over. De twee vluchters moesten vol in de remmen. Toen de laatste voetganger wat traag was overgestoken konden Peter en Mark weer gang maken. Huug maakte slim van de gelegenheid gebruik en denderde langs het verbouwereerde tweetal naar de finish. Hij hoefde immers niet te remmen. Mark versloeg z’n schoonvader nipt en werd tweede. Peter nam koud genoegen met de derde plek. Met slechts 1 lekke band, maar zonder valpartijen ging de AD Classic 2014 de boeken in.

ad bokaal 14 finish

Prijsuitreiking

Tijdens de prijsuitreiking vroeg wethouder Gerben van Duin nogmaals aandacht voor de actie Care4Kim. De renners konden de spitsvondige speech van de wethouder waarderen en lieten zich vervolgens de heerlijke lunch goed smaken.

ad bokaal 14 prijsuitreiking