DAMMENTOCHT ONDANKS ENKELE

DRUPPELS GESLAAGDE MAANTOCHT

Na enkele keren te zijn afgelast, vanwege de weersomstandigheden, is afgelopen zaterdag het Rondje Ilpendam of te wel De Dammentocht eindelijk gereden. Ondanks de matige weersvooruitzichten verschenen er toch 21 man plus 1 dame (Willy vd Berg - de Ridder) aan de start.

Kopwerk

Na een kleine "tekst-en-uitleg" over de komende tocht van daghopman Gerard Duijndam ging het blauwe Zilveren Kruis peloton van start. In z'n praatje verzocht Gerard speciaal de betere renners om na het keerpunt - er stond immers een pittige zuidwester- de koppositie beurtelings over te nemen, zodat de mindere mannen daar voordeel van zouden hebben. Met uitzondering van Joop Zonderwijk werd dit verzoek geen gehoor gegeven en waren de sterkeren snel verdwenen. Dit tot teleurstelling van Gerard.  

Maandtocht augustus 2014 start

Thuisblijvers

Bij de thuisblijvers waren een paar opvallende namen. Mannen die toch anders altijd van de partij zijn. Toch bang voor een paar druppels? Zelfs Mark en Mascha den Braber lieten het afweten. Evenals Anton Kraska, Arie Ouwehand en Gerard Oude Veldhuis. Ook zij namen kennelijk liever geen risico.

Leeuwenhorst

Even na half negen toog de groep richting Noord-Holand. Het eerste stuk ging door de duinen naar het zweefvliegveld. Intussen stond, zonder dat de hopman dit wist, Bart Postma te wachten op de rotonde bij het Leeuwenhorst. Toch voortaan eerst maar effe bellen?

Start

In een rustig tempo ging het over bekende weggetjes door Vogelenzang, Bennebroek, Heemstede, Overveen en Santpoort en fietspaden om bij Spaarndam het veerpont Buitenhuizen over het Noordzeekanaal te nemen. Aan de overkant boog Arie Duijndam af richting Beverwijk om via het veer bij Velsen-Noord weer huiswaarts te keren. Hij wilde graag wat eerder thuis zijn. Intussen ging de groep via Nauerna, Zaandam en Oostzaan verder om uiteindelijk in het fraaie natuurgebied het Twiske terecht te komen. Hier kreeg Joop Zonderwijk een lekke band.

Lek

Omdat Joop niet zo handig is duurde het even voordat men weer verder kon. De renners kwamen onder de indruk van dit mooie stukje natuur. Zelfs Jan van der Zalm (de Mug) hield even z'n mond en zat te genieten. Na het leuke plaatsje Den Ilp (o.a. bekend van de boekjes van Kaptein Rob) kwam het keerpunt in Ilpendam in zicht. Ook weer zo'n schitterend Noord Hollands dorpje. Nu ging het verder door het gebied van Broek-in-Waterland. Vanwege de route en omdat de tocht nog steeds redelijk voor de wind ging bleven Huug van Hal en Gerard Duijndam op kop. Na de dorpjes Landsmeer, Zunderdorp en Ransdorp werd er halt gehouden in Durgerdam voor de lunch.

Lunch

De renners lieten het zich uit stekend smaken. Toen de mannen weer wilden opstappen bleek good old Edmond Issac lek te staan. Snel werd dit euvel door de mannen verholpen. Na de lunch in dit leuke Zuiderzee havenplaatsje ging het over de dijk naar Amsterdam. Via het Buiten-IJ en het Nieuwe Diep ging het door de Watergraafsmeer langs de Jaap Eden IJsbanen. In de stad werd de Amstel opgezocht. Aan de oostkant van deze veel bezongen rivier ging het over de kronkelige dijkweg naar Ouderkerk aan de Amstel. Bij Nes werd het pontje genomen om aan de westkant te komen naar Uithoorn. Vlak voor Leimuiden langs de Westeinder ontstond er een valpartijtje. Willem v.d. Hoeven raakte het achterwiel van Leo v.d. Berg en kwam zo ten val. Een aantal renners viel over hem heen. Gelukkig bleef het beperkt tot schaafwonden en kromme spaken. Terwijl Willem nog met bibberende knieën stond na te komen van de schrik, merkte hij dat hij een lekke voorband had. Gelukkig werd hij door vele (niemand dus!) geholpen en kon men snel op pad. Waar blijft het sociale gevoel van de TFC?

Maandtocht augustus 2014

 

Ringvaart

Omdat het krachtsverschil tegen wind te groot werd viel het peloton in groepjes uiteen. Bij de afslag Kudelstaart - De Kwakel viel ook het peloton in twee groepen. Zo waren Henk v.d. Berg, de tandem met Sr. en Jr. van Klaveren en Hans de K-Kapper snel uit het zicht. Bij ome Ed aan de Ringvaart was er even een kleine hergroepering maar omdat het nu waarschijnlijk op bekend terrein was, waren de snelle mannen rap verdwenen. Gelukkig was Willem vd Hoeven wel nog sociaal genoeg (hij was ten slotte ook net geholpen met z'n lekke voorband) om Jaap Koemans uit de wind te houden? Aan het verzoek van de Daghopman werd helemaal niet gedacht, laat staan gehoor gegeven.

Finish

Langzamerhand kwamen De Kaag, Sassenheim, Voorhout en Noordwijkerhout in zicht. Jaap Koemans (de Pe`) wist óók, hij had zo slim en onnozel weg allerlei blauwe bordjes gepakt, het mooie blauwe bord van Noordwijk op de Gooweg gepakt. Tevreden, met 140 km op de tellers reden de mannen Noordwijk binnen. Leo en en Wil v.d. Berg waren al bij het Soldaatje afgebogen. Met de deelnemers kon Daghopman Gerard terugkijken op een mooie, toch wel pittige tocht. Roy Hermans was blij het blauwe bordje Noordwijk te zien. Niet omdat hij moe was, maar toch......!

Thuisblijvers

De thuisblijvers hadden, ondanks de paar druppels, stevig ongelijk. Je zit op een fietsclub of niet? De renners, inclusief de afgebogen Arie Duijndam, namen hun helm af voor Willy van der Berg. Deze dame had de tocht zonder éne klacht soepel uitgereden. De volgende Maandtocht is op zaterdag 27 september. Dat wordt een Rondje Midden Delfland, onder leiding van Dick van Leeuwen.