Maandrit TFC Zilveren Kruis

Rondje Westland 22 februari

Vaste prik op de agenda van de TFC Zilveren Kruis is de maandrit op de laatste zaterdag van de maand. Voor februari stond een rondje Amsterdam op het programma. De Daghopman, Gerard Duijndam, had een dag van te voren een slag om z’n arm gehouden om het rondje te kunnen wijzigen. Voor de start kondigde hij dan ook aan, dat hij vanwege de pittige zuidelijke wind ’s morgens had besloten om er een rondje Westland van te maken. Hij beloofde wel, dat het Rondje Amsterdam later in het seizoen zou worden ingehaald. De weersberichten waren ook niet helemaal 100%. Af en toe werd er nog een beetje miezerregen voorspeld. Tegenwoordig kijkt ieder TFC-lid op z’n pc of tablet hoe de vooruitzichten zijn en besluiten dan pas om mee te gaan of thuis te blijven. Zodoende verschenen er “slechts” 19 leden aan de start, inclusief, “sterreporter” van Radio Bollenstreek, Cock Jue. Alvorens hij naar Barendrecht vertrok wilde hij toch nog een stukje meefietsen. Helaas had hij later niet veel goeds te melden, Noordwijk verloor met 3-1.

Afwezigen

Onder de afwezigen waren opvallend veel leden die tijdens de Oudejaarsbijeenkomst héél veel goede voornemens hadden aangekondigd. Zoals Anton Kraska, Dick Meeuwenoord, Dick van Leeuwen, Dirk Hazenoot, Willem v.d. Hoeven, Victor Salman, Eddy Sinon, Jan Barnhoorn, Pieter Jan Barnhoorn, Herman en Jos Compier en ga zo maar door. Of waren het toch die paar miezerdruppels? Vaste deelnemers zoals Cees Spruijt, Arie Ouwehand, Mark den Braber, Paul Overmars en Gerard Oudeveldhuis waren op vakantie. Jan van der Zalm (De Mug) bleek een vervelende oorinfectie te hebben opgelopen en niet fit te zijn. Cees van der Niet (De Spar) was door de woestijn op weg via Casablanca naar Nouadhibou in Mauritanië op daar weer op Annelies Ilena (KW 174) te stappen. Helaas voor De Spar kregen ze in de Sahara autopech en konden ze een tochtje op een kameel gaan maken in plaats van op zee en Gert Cramer laat ons dagelijks weten hoe z'n campertrektocht door Nieuw Zeeland gaat. Tijdens de wintermaanden wordt het tempo aangepast en wordt er niet om blauwe plaatsnaambordjes gesprint en wordt er ook halverwege geen koffie/lunch stop gemaakt.

Start

In plaats van de noordelijke richting werd het dus een zuidelijke tocht. Met slechts een paar druppeltjes ging het peloton, inclusief vader en zoon van Klaveren op de tandem, op weg. Via Katwijk a/d Rijn, Valkenburg, Leiden en Voorschoten werd al snel Leidschendam bereikt. Het kopwerk werd, zoals het hoort, steeds door verschillende (de beste) renners verricht. Dit waren voornamelijk Peter v.d. Berg (De Kouwe) en Joop Zonderwijk (De Zwarte). De Hopman, Gerard de Stip, kon zo lekker in het tweede wiel instructies blijven geven voor de route. Hij werd hierbij goed geholpen door Jaap (de Pé) Koemans.

Jan Janssen

Door de altijd mooie Vlietlanden ging het in een lekker tempo verder naar Nootdorp. Dit is inmiddels een compleet groot forensendorp geworden van Den Haag. In de nieuwbouwwijk Leidschenveen ging het onder de A12 door. Hier kreeg Sjef Dubbeldeman (De Glibber) het al moeilijk om te volgen. Hij werd dan ook snel naar voren gedirigeerd om in het tweede wiel te gaan rijden. Na de geboorteplaats van tourwinnaar Jan Janssen ging de tocht verder naar de Prinsenstad Delft. Na het viaduct over de A13 reed de groep via de Brasserkade de mooie oude stad binnen. In een gesloten formatie ging het door het zeer fraaie oude centrum richting De Hoorn en belandde het gezelschap in het Westland. Het weer was intussen een stuk beter geworden en brak het zonnetje zelfs af en toe door. Wel stond er nog een flink windje (4/5) uit het zuiden..

Lek

Na de Woudseweg in Den Hoorn werd langs de A4 (waaraan eindelijk driftig wordt gewerkt om deze te verlengen naar de Benelux tunnel) het water van de Zwet opgezocht. Dit belangrijke kanaaltje is al vanouds een verbinding door het Westland tussen Delft en de Nieuwe Waterweg. Daar klonk de bekende kreet ‘lek’. Eerst werd er gedacht aan een ‘P’lek, maar het was dit keer een echte lekke band. Voorzitter Arie Duijndam (De oude Stip) had een afloper. Maar was er voldoende hulp, broer Gerard bood een helpende hand. Van de twee reserve bandjes bleek er 1 lek te zijn. Gelukkig was deze nog net niet gemonteerd en kon de tweede worden gepakt. Deze was gelukkig wel heel. Het kwam de voorzitter natuurlijk op behoorlijk wat commentaar te staan. Wie neemt er nou lekke reserve bandjes mee? Nadat het euvel was verholpen werd er meer naar het westen gereden. In het kassengebied keek nieuwkomer Robert Otto z’n ogen uit. Hij wist niet wat hij zag al dat glas. Via Kwintsheul en Poeldijk reed het blauwe Zilveren Kruis peloton het altijd fraaie Madesteinpark binnen. Hier was het doorgaande fietspad versperd en moesten de mannen over een wel heel smal paadje langs de kassen weer op de goede route zien te komen. Een oude local gaf echter aanwijzingen hoe er gereden moest worden. Al snel was men weer langs de Uithof weer op het goede spoor. Toen was het Ockenburghpark aan de beurt.

Open koers

Aangekomen op de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin gaf de Hopman de koers vrij en konden de snelle mannen voor de wind tempo gaan maken. De BPG-ers bleven een lekker tempo rijden. Met dit tempo had Sjef Dubbeldeman (De Glibber) het ook moeilijk en moest er een tandje minder geschakeld worden. Hierbij rijst de vraag of het wel verstandig is van Sjef om bij de maandtochten aan te sluiten. Dan zal hij toch harder moeten gaan trainen, want zo is hij een blok aan het been van de anderen.Bij de wekelijkse trainingsritjes laat hij ook regelmatig verstek gaan. Na Kijkduin en Duindorp en door Scheveningen kwam het fietspad naar Katwijk in zicht. Alle snelle boys gingen via Meijendel en Wassenaar en de BPG-ers namen de stalen platen voor lief en sneden zo een stuk af. Intussen was het lekker zonnig weer geworden en was het heerlijk fietsen met de wind in de rug.

Hereniging

Op de Katwijkse boulevard werd het peloton wonderwel herenigd. Toch ging op het fietspad naar Noordwijk het tempo weer flink omhoog en kon iedereen zich even uitleven. Bij Sjeffie de Glibber ging het licht helemaal uit. Aangekomen bij de Rosser stonden er 82 km op de tellers en kon men terug zien op een fijne fietstocht met slechts één lekke band, maar geen valpartijen. De volgende maandtocht is op zaterdag 29 maart. Dat wordt een rondje van 100 km naar de Nieuwkoopse Plassen en Dick van Leeuwen is dan de Daghopman. Op zondag 6 april is het opening van het gewone fietsseizoen en dan wordt de AD Bokaal gestreden.