GESLAAGDE MAANDTOCHT BIJ TFC ZILVEREN KRUIS

Op het jaarprogramma bij de TFC stond voor de maand juni De Bruggentocht van maar liefst 150 km. Vanwege het feit dat de voorkeur van de deelnemers naar 125 km uit ging, heeft daghopman Cees Spruijt de route bijgesteld. De inzet was een tocht over minstens 75 grote en kleine bruggen, waarvan de Erasmusbrug in Rotterdam de grootste was. De van Brienenoord en de Willemsbrug kwamen door de aanpassing te vervallen.

START

Onder perfecte omstandigheden ging een peloton van slechts 21 man van start. Jan Barnhoorn, Fred Mooijekind en Jos Compier en nog een aantal andere leden gaven er de voorkeur aan om een eigen rondje te rijden. Het eerste gedeelte ging over bekende weggetjes en paden. Alleen het pad langs de buitenkant van het Leidse Stevenshof was niet bij iedereen bekend. Na Voorschoten ging het over de Vliet en kwam het peloton aan bij de vogelplas De Starrenburg. Daarna was Leidschendam aan de beurt. Vervolgens werd Voorburg aangedaan.

maandtocht juni 2014 1

 

DELFT

Om aan het aantal bruggen te komen leidde Cees de Oliebaron het peloton door het oude fraaie centrum heen van de Prinsenstad. Uiteraard moest er een statiefoto worden genomen op een van de bruggetjes. na de foto slingerde het blauwe peloton zich in een rustig tempo over allerlei kleine stenen bruggetjes van de fraaie oude stad. Leuk detail was, dat er net een antiekmarkt werd gehouden.

BRANDNETELS

Eenmaal weer buiten de stad ging het verder langs de westkant van de Vliet/Schie om via Overschie en Delfshaven in Rotterdam aan te komen. Dit stuk van de route was bij de meeste renners onbekend. Op het smalle fietspad langs de Schie moest Ton Hoogeveen inhouden voor een tegenligger. Vanwege de geringe snelheid verloor Ton zijn evenwicht en belandde hij in vol ornaat in de brandnetels. De lelijke worden waren tot in Rotterdam te horen. Kort daarna passeerde de groep ook nog het "goedkoopste" hotel van Rotterdam de P.I. Het Schie.

NIEUWE WATERWEG

Inmiddels was de Euromast al een tijdje zichtbaar. Aan de voet van de beroemde Rotterdamse toren dook de groep de voetgangers/fietstunnel in die onder de Nieuwe Waterweg loopt. Bij het afstappen gleed Edmond op de gladde tegels uit en viel. Iedereen schrok even omdat Edmond vorig jaar nog een gebroken heup had opgelopen. Na nog snel nog even een paar foto's met het oude passagiersschip De Rotterdam op de achtergrond ging het verder in Zuid richting Zuidplein en Erasmusbrug. Hier was good old Jaap Koemans het eerste boven. Na de tunnel was hij er tussen uit geknepen en daar profiteerde hij nu van. Via de Boompje, Maasboulevard en het Kralingse Bos ging het onder de A20 door naar de Rotte.

LUNCH

Na de brug over de Rotte ging het op de Rottedijk rechtsaf in noordelijke richting. Inmiddels stonden er 70 km op de tellers en werd het tijd voor een hapje. De mannen zaten bijna tegen de hongerklop aan. In restaurant MeerenBos werd genoten van een heerlijke soepje en tosti's. Nog steeds genietend van het heerlijke fietsweer ging het na de pauze verder noordwaarts om na de tunnel onder A12 op Moerkapelle aan te koersen. Door de nieuwe buitenwijken van Zoetermeer en Benthuizen reed de groep verder op weg naar Zoeterwoude. Henk vd Berg (De Bello) en Jaap Koemans (De Pe`) hadden de opdracht gekregen om de bruggen te tellen. Zij kweten zich goed van hun taak, al hadden zij wel steeds een verschillend aantal.

maandtocht juni 2014 2

 

VLIETLANDEN

Na Zoeterwoude werd er een nog een uitstapje gemaakt naar de Vlietlanden om dan vervolgens weer in Voorschoten uit komen. Via het Rijn-Schiekanaal en het Stevenshof kwam Katwijk a/d Rijn in zicht. Langs de N206 (Tjalmaweg) ging het tempo omhoog. De mannen roken de stal.

FINISH

Cees de Oliebaron had voor de slotfase het fietspad van Katwijk naar Noordwijk uitgekozen. Vanwege de drukte werd er rustig en beheerst gereden, maar toch kwam al vlot de Astrid Boulevard in beeld. Bij de Rosser stonden er 123 km op de tellers en had Jaap 79 en Henk 81 bruggen geteld. Slechts 2 kleine valpartijtjes zonder schade en geen lekke banden waren de oogst van de dag. Cees Spruijt kon terug zien op een meer dan geslaagde maandtocht. Alle deelnemers waren vol lof, ook over het tempo. Over de thuisblijvers werd niet gesproken.