MAANDTOCHT MAART 2014

Lekker zonnig weer voor een prachtige maandtocht. Veel belangstelling voor het Rondje Nieuwkoopse Plassen 36 man en 1 vrouw aan de start. Het was te verwachten dat veel leden aan de start zouden staan om de Maart maandtocht te rijden. Er was immers prachtig zonnig weer voorspeld én Daghopman Dick van Leeuwen staat altijd garant voor mooie tochten. Maar liefst 35 leden plus 2 aspirant leden, waarvan 1 dame, stonden te popelen om het wiel van de Dick van Leeuwen (De Reiger) te gaan volgen. De echtgenote van Mark den Braber, Mascha vd Berg, wilde graag haar mannetje vergezellen op dit fietstochtje. Het zou haar zeer goed af gaan.  

start maandtocjt maart 14

Start

Nadat ook Sjef Dubbeldeman (De Glibber) was verschenen, gaf de Reiger tekst en uitleg over de komende tocht. Met het oog op de naderende strijd om de AD Bokaal op zondag 6 april, kon er deze tocht weer om de blauwe plaatsnaambordjes worden gesprint. En zo werd om 1 minuut na half negen het startsein gegeven en werden de blinkende “paardjes” bestegen. Aan het stuur van de tandem had dit keer Peter van den Berg (De Kouwe) plaatsgenomen. In een rustig tempo ging het richting Gooweg. Daar ontsnapte het peloton net aan een steigerend paard. Het scheelde niet veel of Henk v.d. Berg (de Bello) werd door de hoeven geraakt. In een hoog tempo schoot het knol het peloton voorbij. Gelukkig kreeg de geschrokken amazone het dier weer onder controle. Het eerste blauw, bordje Noordwijkerhout, was voor good old Jaap Koemans (de Pé). Hij had hier gelijk zijn kruit mee verschoten en hield zich voor de rest van de tocht mak. In een gesloten formatie werd er rustig gekoerst en werden de regels goed in acht genomen. Het blauw van Voorhout was gewoon voor de Reiger, niet omdat hij zo’n sterke sprint had, nee hij reed gewoon voorop. Voor Sassenheim werd er wel even gesprint en dat was voor Leo vd Berg (ook een Kouwe). Bij de A44 aangekomen ging het in lekker tempo langs Abbennes richting Ringvaart. Omdat er daar ruimte was ging ook het tempo omhoog. Toch werd er gedisciplineerd gereden. Eenmaal over de Leimuiderbrug werd de Ringvaart verlaten. Het blauw van dit dorp was voor de scherp rijdende Edmond Issac (De Nestor). Hij versloeg met gemak Huug van Hal (De Croissant) in een korte maar felle sprint. Langs de altijd fraaie Drecht ging het verder richting Bilderdam. Daar moest Arie Ouwehand (De Kattukker) het onderspit delven van plaatsgenoot Gert Cramer (De Medicijnman).

Rustig

De gemoederen werden wat rustiger in het blauwe peloton omdat de meeste deelnemers de weg niet weten en zo niet het risico willen lopen als De Reiger ineens links of rechtsaf slaat. Na De Drecht kwam de groep bij de Amstel en ging het over de brug om Nieuwveen in te rijden. Hier was het blauw voor de attente Dirk Hazenoot (De Dankiekoek) Hij kon net voor een wachtende vrachtwagen glippen. De rest moest even wachten. Intussen was iedereen lekker warm gedraaid en ging men zitten loeren welke kant Dick de Reiger nu weer op zou gaan. Na Nieuwveen was Nooreinde aan de beurt. Fel werd er door een man of 6 gesprint. Helaas had dit dorpje een wit bord en dat telt niet. Ondanks de schermutselingen konden de renners volop genieten van de mooie tocht en de fraaie omgeving. Het blauw van Zevenhoven was al van verre te herkennen. Gelukkig was er op dat geen verkeer en kon er zodoende fel en veilig worden gesprint. Mart Stuij (De Rotonde) was drie man te snel af. Dirk Meeuwenoord (De Ponnie), Herman Compier (De ex Gleuvenvuller) en Kees Mertens (De Hagenees) hadden het nakijken. Via de Hogedijk en de Sluitkade belandde men aan de Kromme Mijdrecht. Dit kronkelende watertje werd vroeger gebruikt om de gestoken en gedroogde turfbrokken met speciale platte bootjes naar Amsterdam te vervoeren. Het omliggende gebied was vroeger immers een groot veengebied. Dick had een prachtige route uitgekozen waar zelfs oud gedienden van de TFC nog niet gereden hadden. In plaats van het dorpje Noorden koos Dick voor Noordse Dorp. Daar was het blauw voor Piet Augustinus (The Froq). Hoewel de secretaris van de club zich doorgaans niet in het sprintgeweld mengt, wilde hij toch ook weleens een keertje laten zien dat hij niet helemaal voor “spek-en-bonen” meefietst. Door de gehuchten Slikkendam en Woerdense Verlaat ging het langs de Milanweg richting Zegveld. Er was weer een groepje vooruit gereden om voor het blauw te gaan sprinten. Helaas sloeg de Hopman rechtsaf om weer bij de Kromme Mije of Oude Meije uit te komen. Helaas moest Jan van der Zalm (De Mug) echt lek melden. Hij had een raar stukje ijzerdraad in z’n band.

Maandtocht maart 14

Koffie en punt

Ondertussen stonden er 50 kilometers op de tellers en werd het tijd voor een bakkie. In de Meije, vlakbij de watertoren De Potlood, werd haltgehouden bij koffietent de Halve Maan. Het leek wel of er een grote georganiseerde toertocht werd gehouden zoveel wielertoeristen hielden daar halt voor een bakkie. Penningmeester Kees de Hagenees had vanwege het mooie weer een gulle bui en trakteerde. Op het terras zaten de renners te genieten van de mooie fietsdag. Na de koffie nam het kersverse raadslid Cock Jue (Roept-u-maar) het initiatief en sloeg met een paar man een gat. Zelfs Jaap de Pé was mee. Hier werd de provincie Utrecht weer verlaten en kwam men bij de Oude Rijn in Zwammerdam uit. Net voor de brug wist Jan van der Zalm (De Mug) beslag te leggen op het blauw. Ook hij hield zich verder mak. Hij miste z’n sporthalmaat John Hermans (De Flep), die was weer aan het “flepperen”. Na de brug over de Rijn werd er koers gezet naar het bomendorp Boskoop. Gert de Medicijnman sloeg hier rechtsaf, hij ging op familiebezoek. De Glibber Tot ieders verbazing was het Sjef de Glibber die daar het blauw pakte. Hij wist nog over de hefbrug te komen voordat die omhoog ging, de rest moest tandenknarsend wachten. Zij waren gewoon te laat. Achter Sjef klapten de bomen dicht. Omdat hij over het trottoir reed, zal de jury zich nog over deze sprint buigen. Over de Gouwe ging het in één streep verder naar Benthuizen. Omdat er tussen de sprintjes door lekker en gezellig werd gefiets had iedereen het naar de zin. Vlak voor Benthuizen ging Cees Spruijt (De Oliebaron) er vandoor met Sis thu Pan (De Chinees) en Hans Hoogeveen (De K-Kapper) in z’n kielzog. Toch liet de Baron zich niet verrassen en pakte hij ook drie punten. Verder ging het door de Gelderswoudse polder naar Zoeterwoude. Na een korte sprint was het de tandem met Peter de Kouwe en Willem van Klaveren (de Nijdige) die iedereen het nakijken gaf. Zij redden echter wel te ver door en moesten omkeren. Bij Leiden, Rijnsburg en Katwijk werd de koers een soort vrij gegeven. Langs de Tjalmaweg waren de ontsnappingen niet van de lucht en ontstonden er allerlei kleine groepjes. Via Katwijk a/d Rijn kwam men uit bij de N206 en reed men uiteindelijk Noordwijk binnen. Hoewel het hele peloton verbrokkeld was, was iedereen het er over eens: een prachtige tocht en schitterde fietsdag. Met 101 kilometer op de tellers, zonder valpartijen en slechts 1 lekke band was het een topdag. Dick van Leeuwen kreeg van iedereen de complimenten. Over de thuisblijvers werd geen woord gerept. Zondag 6 april de strijd om de AD Bokaal. Start 09.15 uur bij de Klucht. Wethouder Gerben van Duin zal het startschot lossen.