MAANDTOCHT OKTOBER GOED WEER BIJ PLASSENTOCHT

Op het jaarprogramma van de TFC Zilveren Kruis stond voor de maand oktober De Zuidhollandse Plassentocht. Aanvankelijk zou Gerard Duijndam de Hopman zijn, maar omdat hij thuis een kleine verbouwing had werd er met Cees Spruijt geruild. Cees (De Oliebaron) had voor een mooie tocht gezorgd.

Grote opkomst

Maar liefst 24 man plus 1 dame (Willie vd Berg) stonden aan de start. Min of meer vaste deelnemers, zoals o.a. Arie Ouwehand (De Katteker), Kees Mertens (Haagse Kees), John Hermans (De Flep), Paul Overmars (De Boss), Anton Kraska (de Poolse Jongeling) en Victor Salman (De Sal), Edmond Issac (De oudste) en de gebr. Arie en Gerard Duijndam (De Stippen) waren de opvallende afwezigen. Eigenlijk tot genoegen van de daghopman, want anders hadden er meer dan 30 aan de start gestaan. Secretaris Piet Augustinus (The Frog) - hij stopt na dit seizoen als secretaris van de TFC - viel deze keer de eer te beurt om stuurman te zijn op de tandem bij Willem van Klaveren. Willem houdt nu eenmaal van nijdige ritjes. De meeste deelnemers verschenen in de lange broek, maar een aantal stoere mannen reden nog gewoon in de korte.  

Maandtocht oktober 2014 kopmannen

Start

Na een korte inleiding van de Oliebaron toog het peloton, net na negenen, op pad richting de Kagerplassen (1). In een lekker rustig tempo van rond de 27/28 km p/u werden de eerste kilometers afgelegd. Over het algemeen is het parcours voor de koffie bij iedereen in het peloton bekend. Na de Kaag was de Brasem (2) aan de beurt. De derde was de Westeinderplas (3). Bij Kudelstaat werd er afgebogen in oostelijke richting en werd de kleine Geerpolderplas (4) opgezocht. De meeste renners waren weleens langs deze plassen gereden, maar hebben geen flauw idee hoe al die riviertjes, vaarten, plassen en meren heten. Vervolgens werd het smalle pad door de Langeraarseplassen (5) genomen. Daar werd koers gezet naar de Noordeinderplas (6). Nog steeds allemaal bekend terrein voor de Noordwijkse fietsers.

Lunch

Inmiddels aangekomen bij de Nieuwkoopse Plassen (7) gingen de magen een beetje knorren. In Nieuwkoop bij restaurant Tijsterman werd een smakelijke lunch (bakkie, broodje en een soepie) genuttigd. De Nieuwkoopse Plassen zijn onderverdeeld in 3 gedeelten, De Noordeinder-, Nieuwkoopse- en Zuiderplas (8). Al die plassen waren in de vroege middeleeuwen grote veengebieden die later zijn afgegraven voor de turf. Men had immers brandstof nodig voor de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Ten oosten van Utrecht begint immers de Utrechtse Heuvelrug en daar is weinig turf te vinden. 

Maandtocht oktober 2014 lunch

Genieten

Hoewel de meeste renners al meerdere malen door deze gebieden zijn gefietst geniet men toch iedere keer weer van het fraaie Zuid-Hollandse Plassen landschap. Het weer werkte ook flink mee. Weinig wind en af en toe een flauw zonnetje. Met een trouwe partner (Cees de Spar) naast hem hield Cees de Oliebaron de situatie soepel onder controle. Iedereen roep wel over De Veluwe, Zuid-Limburg en Drente, maar de meesten hebben er geen besef van hoe mooi het oostelijke, waterrijke, gedeelte van Zuid-Holland is. De flora en fauna zijn hier ongekend fraai.

Lek

Joop Zonderwijk moest tot zijn grote ergernis melden dat hij 'echt' lek was. Dat heb je met 'Lidl' banden werd hem toegefluisterd. " Niks Lidl", beet Joop terug, TFC-magazijn banden!! Het euvel was gelukkig vlot verholpen en verder ging de tocht. Kort daarop moest Leendert de Lange ook lek melden. Ook hij was weer snel op de fiets. Voor alle zekerheid vertelde hij maar niet waar hij z'n banden betrekt.  

Maandtocht oktober 2014 Lek

Groene Hart

Intussen was de groep terecht gekomen in het Groen Hart bij Alphen a/d Rijn en reed men langs de Zegerplas (9). Daarna werd er aanvankelijk koers gezet richting de boomkwekerijen van Boskoop maar werd er op tijd afgebogen naar de Weipoort. Door Hazerswoude Dorp (de geboorteplaats van Betine Vriesekoop) ging via Benthuizen naar Zoetermeer. Vlak bij de Voorhovense Plas (10) maakte Hans Caspers (De Kauwgom) een vreemde actie, wat hem op een rare valpartij kwam te staan. In tegenstelling met zijn SJC tijd, als linker aanvaller, rolde hij nu wel mooi door en brak zo zijn val. Als voetballer brak hij echter diverse malen een sleutelbeen. Ondanks z'n goede techniek was hij vaak onbesuisd.

De Oude Rijn

Gelukkig had hij verder geen schade. Langs de Noord Aa (10) bij Zoetermeer ging het richting Leidschendam. Hier werd de vogelbroedplas De Starrevaart (12) gepasseerd. Bij het station van Voorschoten ging het via de Papenlaan en de dure fietstunneltje onder de A44 door Wassenaar naar de 13 (!) en laatste plas. Het Valkenburgse meer (13) ook wel het Herwaardense Diep genoemd. Restte slechts de Oude Rijn bij Valkenburg en Katwijk-Binnen. In de slotfase moest Willem vd Hoeven nog lek melden. Gelukkig zat hij ook weer in/op het zadel. 

Duwtje

Bij het oversteken van de Katwijkse weg bij vliegveld Valkenburg ging Wil vd Berg nog onderuit. Boze stemmen beweerden dat Jaap Koemans (De Perol) haar een duwtje gaf. Het bleek een grapje te zijn en gelukkig geloofden niemand de roddel. Al vrij snel na dit kleintje incidentje kwam Noordwijk in zicht. Nu waren Cees vd Niet (De Spar), Peter vd Berg (De Kouwe) en schoonzoon Mark den Braber (Mooie Mario) die het rustige tempo een beetje zat waren en het tempo flink verhoogden.

Finish

Rustig uitrollend gleed het peloton, met 116 km op de tellers, langs het van Noordwijk en het was wederom de Perol die het mooie blauwe bord als eerste passeerde. Cees Spruijt kon terug kijken op een meer dan geslaagde tocht die alle waardering kreeg van de deelnemers. De maandtocht van november is op zaterdag 29 november. Dit wordt een Rondje Krimpenerwaard van 100 km. Gerard Duijndam zal dan de daghopman zijn.