Maandrit TFC 27 september 2014

De commissie “maandtochten” had voor de maandtocht van september een rondje Midden Delfland gepland van 150 km. Hoewel dit prachtige open gebied, ingeklemd tussen de Haagse en Rotterdamse regio’s een hernieuwd bezoek zeker waard is, koos de kopman van de dag er deze keer voor om Midden Delfland via Delft “slechts” door te steken en direct via het oude centrum van Kethel (een door de stad Schiedam tijdens de oorlogsjaren geannexeerd buurtschap) richting de Beneluxtunnel koers te zetten. De passage van Kethel deed een beetje denken aan Noordwijk Binnen dat, net als Kethel, eveneens een status als beschermd dorpsgezicht heeft. Een nog niet zo bekend pareltje dat zelfs de geboren Schiedammer Martin Stuij verraste. Het 28 koppige TFC peloton (met de oudgedienden Huub Vink en Fred Mooijekind weer aan de start na lange afwezigheid) splitste zich vlak vóór de Beneluxtunnel in twee delen. Een man of acht sloeg af richting Maasluis vanwege ofwel andere verplichtingen ofwel toch wel een beetje de angst voor de lengte van de tocht. Jammer want het tempo van het peloton was juist zodanig afgestemd dat iedereen met een beetje kilometers in de benen, de tocht zou kunnen volbrengen.

Beneluxtunnel

Nieuw in het programma van de TFC was de onderdoorgang van de Nieuwe Waterweg door de Beneluxtunnel. Met deze bijna 800 meter lange tunnel met een speciale tunnelbuis voor fietsers, wordt de passant direct midden in het industriële hart van Nederland gezet. Een woud van fabrieken, olieraffinaderijen, spoorwegen en overslaghavens met de daarbij horende stank. Dat was wel even wennen voor het peloton omdat meestal voor de meer landschappelijke routes wordt gekozen. Toch is het een fascinerend gezicht om door één van de gebieden te fietsen waar ons land de euro’s moet verdienen.

Brielle

Na het verlaten van Pernis werden toch al weer snel de vertrouwde landschappelijk fraaiere fietsroutes opgezocht o.a. langs de Brielse Maas en via de dorpen Geerviet, Heenvliet en Zwartewaal kwam Brielle in zicht. Opvallend waren de prachtige recreatiemogelijkheden van het Brielse meer, reden waarom Paul Overmars deze locatie direct als een toekomstige vakantiedoel te bestempelen. Brielle is als vestingstad natuurlijk bekend van de Tachtigjarige oorlog, waarbij de Spaanse hertog Alva op 1 april een nederlaag leed tegen de Watergeuzen en daarbij figuurlijk “zijn bril verloor” (eigenlijk dus Den Briel!

Maandtocht september lunch

In het centrum van Brielle werd de lunch geserveerd bij Chez Andre. Nou ja lunch, het was een 12-uurtje met soep, een hele maaltijd maar ruim voldoende om een hongerklop te voorkomen tijdens het laatste deel van de tocht. Terwijl hier en daar tegen heug en meug de laatste lekkernijen werden weggegeten gaf Mark den Braber toch aan nog wel meer te lusten. Er werd geopperd dat hij wel dan wel eens een lintworm zou kunnen hebben.  

Na het depard uit Brielle werd koers gezet naar de Pistoolhaven in Maasvlakte om daar de Fast Fery richting Hoek van Holland te pakken. In de haven moest el even gewacht worden op de boot die maar eens per uur langskomt. De overtocht door dit havengebied tussen de zeereuzen die aan de kades van hun ladingen gelost worden en de oversteek over de Nieuwe Waterweg, was indrukwekkend. Aangekomen in Hoek van Holland stond iedereen in de startblokken om het tempo wat op te schroeven om niet al te laat in Noordwijk terug te zijn. Dit voornemen werd meteen om zeep geholpen door een schreeuw van Gerard Oude Veldhuis die z’n helm had laten liggen op de boot. Hij had geluk dat de ferry vertraagd was door de vele opstappers anders was zijn helm met de boot weer naar de Maasvlakte verdwenen.

Maandtocht september 2014

 

De route naar Noordwijk was weer een vast pandoer langs Ter Heijde, Kijkduin en Scheveningen. Na Scheveningen ditmaal niet via de duinenroute naar Meijendel en Katwijk, maar binnendoor Wassenaar omdat in het duingebied bij Katwijk een marathonwedstrijd zou zijn. Na 135km op de klokken werd Noordwijk weer bereikt, zonder technische mankementen of valpartijen. Een aantal malen werd weliswaar “lek” groepen in het peloton maar dat werd veroorzaakt door noodzakelijke plaspauzes onderweg. Volgende maand staat een Rondje Hollandse Plassen op het programma. Als het weer dan net zo mooi zal dan vandaag dan rekent de commissie “maandtochten” weer op een grote deelname.