HARDE WIND EN REGEN TEISTEREN AD BOKAAL

PIET AUGUSTINUS PAKT AD BOKAAL

Maar liefst 42 leden van de TFC Zilveren Kruis meldden zich in de gezellige Klucht van Willem en Tineke. Na de koffie en cake zouden zij gaan strijden om de cup met de grote handvaten, de AD Bokaal. De vijfde alweer na 20 x Piet de Pirang Trofee. Sportwethouder Gerben van Duin was ook nu weer bereid gevonden het startschot te lossen. Alvorens iedereen naar buiten ging om de racefietsen te gaan pakken en naar de startstreep gaan, sprak de wethouder het peloton toe op de hem bekende vlotte humoristische manier en wenste iedereen succes. Daarbij feliciteerde hij ook TFC-er Leendert de Lange met zijn benoeming in de Tweede Kamer. Nadat het peloton de jarige Willem Ouwerkerk had toegezongen werden buiten de paardjes opgezocht.

Start

Om precies 09.15 uur en onder nog droge weersomstandigheden werd het peloton weggeschoten door wethouder Gerben van Duin voor de seizoensopening van de TFC. Onder luid applaus van de talrijke supporters ging het richting De Wels om vervolgens de Huis ter Duinstraat op te draaien. In gesloten formatie toog het richting De Grent en KW Boulevard. Nog steeds gegroepeerd en in een rustig tempo belandde men op het fietspad in duinen. Daar ging het tempo gelijk flink omhoog. Met de harde zuidenwind in de rug kostte dit niet veel moeite. Bij de Duindamse Slag ging het rechtsaf naar de Duinrand. 

Start AD Bokaal 2015

Lek

Daar klonk de kreet "lek" door de gelederen. Arjan Duijndam had pech met zijn derailleur. Er bleek iets gebroken te zijn. Jammer, want de fiets kwam net na een onderhoudsbeurt uit de werkplaats van Kees Fiets. Het mankement was wel de oorzaak dat Arjan lopend naar huis moest, want er kon niet meer worden gefietst.

Snelheid

Gegroepeerd ging het via de Duindamse weg, Schulpweg en Pilarenlaan naar de Leidsevaart. Vanwege de gure weersomstandigheden was het niet druk op de wegen en fietspaden. Met snelheden die boven de 40 in het uur lagen ging het op Vogelenzang aan. Ontsnappen met deze snelheden was haast niet mogelijk. Bij station Vogelenzang bleven de bomen dit keer omhoog en kon het peloton ongestoord door jakkeren. Toch werd er zorgvuldig en gedisciplineerd gekoerst.

Knuppel

Na de rotonde op de Vogelenzangseweg gooide Cees van der Niet (de Spar) de bekende knuppel in het hoenderhok. Herman Compier (De Nepburgemeester) voorheen de (Gleuvenvuller) en Peter van der Berg (de Kouwe) plus nog een 5 tal kanjers doken in het wiel. Voor de camping was de poging van de Spar al weer geëlimineerd. Mark den Braber (Mooie Mario) pakte hem terug en sneerde hem toe dat hij niet zo met z'n krachten moest smijten.

Stormen en Regen

Daar belandde het peloton in het open veld en blies de harde wind en regen pittig recht in gezicht van de renners. Bikkel Jan van der Zalm (de Mug), die niet om een paar druppels en een beetje wind geeft ging er met z'n Haagse collega Kees tussenuit. Ook deze poging was geen lang leven beschoren.Bij De Zilk was het peloton weer compleet. Op het fietspad langs de N206 werd de ene na de andere vlucht poging ingezet maar ook weer verijdeld. Bij de Ruigenhoek werd rechtsaf geslagen en koerste men richting De Langevelderslag. Keer op keer waren er pogingen om weg te komen. Ondanks de harde wind en soms striemende regen werden toch aardige snelheden gehaald. Ook Mooie Mario met Dirk Hazenoot (De Dankiekoek) redde het niet.

Beslissing

Bij de NGC werd het fietspad door de duinen weer opgezocht. Een viertal met Jacob v,d. Berg (de CBR), Huug van Hal (de Croissant) en de tandem met Sr en Jr van Klaveren trokken met een nijdig tempo fel van leer. Maar, ook deze escape liep op niets uit. Op het laatste rechte stuk fietspad naar de Bosweg was het weer Cees de Spar die weg sprong. Willem Ouwerkerk ((de Ouwe) en Piet Augustinus (the Frog) konden ter nauwernood aanhaken. Wat De Spar ook probeerde, hij kon het tweetal niet lossen. Intussen sloten Herman de Nepburgemeester en Leo van Asten (de Aqua) stiekum aan. Herman wilde de Aqua op slinkse wijze lanceren. Bijna lukte dat nog, maar Leo werd gediskwalificeerd omdat hij bij Vogelenzang de rotonde links om had genomen. Een waarnemer ter plaatse had dit geconstateerd.

Leeg

Op de KW boulevard had de Spar z'n kruit verschoten. Waarschijnlijk had hij toch zaterdagavond één whiskey te veel genomen. De Ouwe ging er overheen en the Frog besliste de laatste meters in zijn voordeel door uit het wiel van Willem te komen en met een half wiel verschil te winnen. De ADBokaal 2015 gaat dus naar de Derk Bolhuis.

Prijsuitreiking

In De Klucht reikte de echte burgemeester van Noordwijk, de heer Rijpstra, de prijzen en de bloemen uit. In zijn speech benadrukte hij de Noordwijkse saamhorigheid. Namens de gemeente reikte hij ook een mooi boeket uit aan TFC-er Leendert de Lange ter gelegenheid van zijn benoeming in de tweede kamer. Uitslag: 1. Piet Augustinus, 2. Wim Ouwerkerk, 3. Cees van der Niet.

prijsuitreiking ad bokaal 2015