Maandtocht 1 Augustus 2015

ZEER GESLAAGDE JULI MAANDTOCHT


Vanwege de slechte weersverwachting voor de laatste zaterdag van juli besloot hopman Dick van Leeuwen om de tocht een week te verschuiven. En met succes. Zaterdag 1 augustus werd nu de datum. Maar liefst 32 man en 1 dame (Willy vd Berg - de Ridder) verschenen om 08.00 uur aan de start bij het voormalige EuroCross gebouw op de hoek van Panhuys/ Duinwetering.

Maandtocht July 04

Stilte

Alvorens op pad te gaan verzocht de hopman om 1 minuut stilte ter na gedachtenis aan Alien Hoogeveen, de vrouw van Hans, die deze week is overleden. Veel TFC-ers waren vrijdagavond ook aanwezig in de kerk bij het avondwake en condoleren.

Afwezigen

Om 08.10 uur vertrok het peloton in ZK Blue tenue richting Leiden. Gelet op het mooie weer beloofde het een prachtige fietsdag te worden. Hopman Dick had een fantastische route in de planning. Opvallende afwezigen waren o.a. Jaap Koemans, Pieter Jan Barnhoorn, Anton Kraska, Paul Overmars, Victor Salman, Willem vd Hoeven, Fred Mooijekind en Cees de Spar. Deze normaal altijd trouwe fietsers hadden nu helaas allemaal sociale en familieverplichtingen en die gaan toch voor, hoe graag zij ook mee hadden gefietst.

Maandtocht July 01

Lek

Bij het Leidse Stevenshof moest Cees Spruijt al de eerste kreet slaken dat hij lek was. Zoals gebruikelijk stopte het hele peloton en kon hij snel met hulp een verse binnenband monteren. Na dit ongemak ging het rap verder. Vanwege het grote aantal renners hield de hopman het tempo redelijk rustig. Wel moest er af toe gecorrigeerd worden als er niet goed werd 'doorgeseind'. Via Zoeterwoude Dorp, Zuidbuurt en Benthuizen werd Boskoop opgezocht. Nog steeds op bekende weggetjes fietsend zat iedereen te genieten van de route.

Maandtocht July 03

Woerden

Nu kwamen de Noordwijkers toch op minder bekende weggetjes. Zelfs de routiniers in het peloton waren hier nog nooit geweest. Via Driebruggen, Lintschoten, Bodegraven, Woerden en Harmelen kwam kasteel de Haar bij Haarzuilen in zicht. Bij Bodegraven ging Cock Jue weer richting Noordwijk. Hij had s' middags politieke verplichtingen op het Noordwijkse strand. 

Kasteel De Haar

Bij Kasteel De Haar werd even gestopt voor het maken van foto's voor de TFC-site. Jan van der Zalm maakte van de gelegenheid gebruik door even wat van de geschiedenis van het in 1892 herbouwde kasteel te vertellen. Zo is het kasteel jarenlang eigendom geweest van de families Van Zuylen van Nyevelt de Haar. Sinds 2012 is het kasteel nu met het park van 55 ha ondergebracht in de Stichting Kasteel de Haar. Ook het bijbehorende landgoed van 350 ha zit nu in de  Stichting Vereniging van Natuurmonumenten. Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 11e eeuw en is vele malen verwoest en ook weer her/opgebouwd. Het voormalige slot kwam in 1449 in bezit door dat Dirk van Zuylen trouwde met Yosina van de Haar.

Maandtocht July 05

 Maandtocht July 06 

Lunch

Met 70 km op de tellers vond de Hopman het om 11.00 uur  tijd voor een '12 uurtje'. Hij had hiervoor een paar tafels besproken in restaurant Haarzuilens. Het peloton liet zich de lunch goed smaken. Penningmeester Kees Mertens streek de hand over het bekende Haagse hart en betaalde de totale rekening nadat hij eerst bij iedereen de eigen bijdrage van € 5 had opgehaald.

Maandtocht July 07

Splitsing

Na de lunch nam de BPGroep met Sjef Dubbeldeman, Arie Ouwehand, Eddy Sinon, Edmond Issac en Arie Duijndam de kortste route terug naar Noordwijk. Via Woerdense Verlaat, Noorden, Zevenhoven, Noordeinde en Ter Aar ging het in westelijke richting. In een lekker tempo over soms smalle fietspaadjes genoot het vijftal van de tocht en omgeving. Na Bilderdam ging het langs de Drecht naar Leimuiden en vervolgens werd er langs de drukke Ringvaart gefietst. Uiteindelijk arriveerden zij met 125 km op de tellers om half drie in Noordwijk. Unaniem waren zij vol lof over deze Maandtocht en complimenteerden zij de Hopman.

Vecht

Het grote peloton ging onder leiding van Dick de Hopman via Maarssen langs de Vecht naar Breukelen. Na Haarzuilen fietste de groep voor het eerst over de in 2012 geopende 450 meter lange fietsbrug over de A12. Hoewel de TFC-ers al vele malen langs de Vecht hadden  gefietst, genoten zij toch weer van dit prachtige riviertje. Via de Markt, waar vaak koffie wordt gedronken, in Breukelen ging het nu over het Amsterdam - Rijnkanaal in westelijke richting naar de Woerdense Verlaat. Bij de brug over de Kromme Mijdrecht bij de Hoef vloog de ketting van Gert Cramer er af. Het peloton ging de brug over die daarna gelijk open ging. Gert echter stond hij aan de verkeerde kant van de brug. Gelukkig kwam alles nog goed en kon Gert verder met de groep.

Over bekende fietspaadjes en weggetjes werd er heerlijk doorgereden en belandden ook zij aan de Ringvaart. Hier vond de tandem, met Willem en Piet, het nodig om effe kop te nemen. Met 35 p/u kwam men rap bij de Kaagbrug. Met 142 km op de tellers reed het peloton om half vier De KW boulevard op. Dick van Leeuwen kon terug zien op een meer dan fantastische Maandtocht. Hij werd verlegen van alle wel gemeende complimenten. Ja wèl, de thuisblijvers hadden echt ongelijk.

Maandtocht July 02a

De volgende Maandtocht is op zaterdag 29 augustus.