Regen en wind bij Maandtocht

In verband met de verplaatsing van de AD Bokaal naar zondag 29 maart, is de Maandtocht van maart naar zaterdag 21 maart geschoven. Ondanks de matige weersverwachtingen verschenen toch 21 man aan de start. Opvallend hierbij was, dat Leo van Asten met zelfs beide zonen Leon en Eric aan de start verscheen. Dat is in de geschiedenis van de TFC nog niet voorgekomen, Vader met 2 zoons. Een aantal leden had zich wegens ziekte afgemeld. Opvallend was dat van het "Katwijkse Blok" niemand aanwezig was. Ook van de medewerkers van de sporthal was er niemand. Bij Willem van Klaveren (de Nijdige) zat Peter vd Berg (de Kouwe) dit keer aan het stuur. Stefan vd Berg (de Kouwe 3) was de enige die geen clubtenue aan had. Dit deed de wenkbrauwen fronsen van de voorzitter. Steef was kennelijk nog niet (?) op de hoogte van het feit dat bij maandtochten minimaal een TFC jack gedragen diende te worden.

Start

Na een korte briefing, van daghopman Cees Spruijt (de Oliebaron) toog het blauwe peloton op pad. In verband met de Joop Zoetemelk Classic rond Leiden, had Cees z'n plannen moeten wijzigen. De eerste kilometers gingen via Piet Gijs naar Voorhout, Sassenheim, Oegstgeest, Warmond en Leiden. Met de harde noordwester in de rug plus af en toe een lichte motregen, ging het verder door de Leidse Merenwijk naar de Leyhofwijk bij sportpark De Bloemerd in Leiderdorp. Na het viaduct over de A4 ging het vervolgens over de smalle fietspaden de Ruigekade en de Mattenkade door de polder naar Koudekerk.

Boskoop

Na de brug over de Oude Rijn ging het verder in zuidoostelijk richting onder de N11 door. Met nog steeds af en toe lichte regen ging het vervolgens naar Alphen aan de Rijn. Daar werd het Ravelijn fietspad langs de N11 genomen. Later belandde de groep op de Compierenkade in Boskoop. Links en rechts werd het pad omzoomd door boomkwekerijen, waar deze streek ook om bekend is.

Koffie met punt

Met 50 km's op de tellers werd het tijd voor een bakkie. De hopman had afgesproken bij cafetaria Het Ouwe Dorp in Waddinxveen om koffie te komen drinken. De warme koffie en chocomelk, plus een heerlijk stuk appeltaart, gingen er dan ook vlot in. Dat het altijd lastig lopen is op een gladde vloer met fietsschoenen, ondervond Cees van Zuijlen. Hij maakte een lelijke smak in de koffietent. Een pijnlijke rechterarm was het gevolg.

Vermist

Bij het bestellen van de koffie bleek dat er 1 man ontbrak. Sjaak van der Meer (Lakeman) werd gemist. Hij was zonder dit door te geven afgebogen en z'n eigen rit gaan rijden. Het was beter geweest als hij dit even aan de hopman had doorgegeven. Je moet er niet aan denken, dat als er iemand achterin rijdt en valt dit niet opgemerkt wordt. Dat zou slordig zijn. Het is binnen de TFC "verplicht", dat als je tijdens een tocht afbuigt en je eigen route gaat rijden, je dit even meldt!

Droog

Na de koffie was het gelukkig droog geworden, maar de wind was gebleven. Sterker nog, hij was zelfs iets toegenomen. Dat beloofde wat voor de terugtocht naar Noordwijk. Via de smalle Voorlaan, met de wind bijna pal op kop, werd Moerkapelle opgezocht. Na de brug over de daar nog smalle Rotte ging het via de Voorweg naar het gehucht Kruisweg. Daar werd er, weer met de wind pal tegen, langs de N209 het fietspad genomen richting Benthuizen. De harde wind was er de oorzaak van dat de oudjes in het peloton, met name de voorzitter van de TFC, het steeds moeilijker kregen. Na het centrum van Benthuizen ging het weer verder over een smal fietspad richting de Noord -Aa.

Lek

Nabij de boerderij van Geertje klonk de kreet "lek" door het peloton. Het was papa Leo van Asten die plat was. Hij werd onmiddellijk geholpen door Leon en Eric. Tijdens dit oponthoud kreeg Arie Duijndam (de Ouwe Stip) toestemming van de Oliebaron om alvast rustig door te rijden. Dirk Henri Hazenoot (le Merci) gleed met hem mee ter protectie. Dit tweetal zocht via het centrum van Zoeterwoude het viaduct over de A4 naar Leiden op. Via de Boshuizerkade en het Morskwartier ging het langs de Corpus naar Rijnsburg. Toen was het nog maar een kippeneindje naar Noordwijk. Om 13.45 uur en met 85 km op de tellers werd bij de Rosser de finish bereikt. Arie was nog nooit zo blij geweest om de Grent af te kunnen rollen.

Finish

Het peloton was na de lekke band via Stompwijk, Leiden, Valkenburg naar Katwijk gekoerst. Cees de Oliebaron had al eerder het sein gegeven dat de koers "vrij" was, maar op het fietspad naar Noordwijk trokken de mannen pas van leer. Dit was een beetje tegen het zere been van Cees van der Niet (de Spar). 'De hele dag zie je ze niet en als Noortuk in zicht komt gaan ze rije' (op z'n Noortuks lezen) De Spar had de hele rit met Cees Spruijt op kop gereden en zij werden weinig afgewisseld. Met 90 km op de tellers bereikte de groep de Rosser, waar nog effe een bakkie werd gedaan. Ondanks de weersomstandigheden kon Cees terugkijken op een mooie maar pittige tocht. AD Bokaal Zondag 29 maart is de strijd om de 5e

AD Bokaal

Wethouder Gerben van Duin zal om 09.30 uur bij De Klucht het startsein geven