Maandtocht zaterdag 5 december 2015
 
VEEEEEL WIND TIJDENS RONDJE HOLLANDSE PLASSEN

 

Maandtocht November een week verschoven

Hoogmoed komt voor de val en precies dat gebeurde met het verschuiven van de maandtocht van November. Waar voor 28 November de weersverwachtingen bijzonder slecht waren en er besloten werd de tocht dan maar een week te verschuiven, wat gezien eerdere ervaringen een goed idee leek, bleek de laatste zaterdag van November eigenlijk niet eens zo slecht, zeker in vergelijk met de eerste zaterdag van December waar vooral de wind flink spelbreker werd.

Dus ook hier gold dat eerder behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.

Desondanks melden zich nog 14 man aan de start. Na enige inleidende woorden van de daghopman werd er stil gestaan bij het overlijden van Elske Issac, vrouw van Edmund.

Sjaak v.d. Meer meldde zich direct af  bij de hopman, hij reed slechts een stukje mee. Ook Leo v.d. Berg en schoonzoon Rakieb Balaydin gingen niet de hele tocht mee en nog voor de lunch bogen Robert Otto en Leendert de Lange af om de tegenwind niet langer te hoeven trotseren. De rest ging onverschrokken door en lieten zich niet tegenhouden door weer en zeer sterke wind.

Via de Ringvaart langs de noordelijke kant van de Drecht en de Tolhuiskade naar Nieuwveen alwaar een kruip-door-sluip-door paadje naar de Oostkanaalweg naar Papenveer. Dan Aarlanderveen, Zwammerdam alwaar 2x lek voor Peter v.d. Berg, een kouwe maar dat werd de rest nu ook. Er werd afgezien, ook van het rondje om de Reeuwijkse Plassen en gekozen voor de directe weg naar de lunch. De onverwachte opgebroken weg, tijdens het voorrijden was hier nog niets van te zien maar ja dat was al 2 weken geleden, en het daardoor ontstane ommetje mocht de pret niet drukken.

De lunch in het Wapen van Reeuwijk, door de daghopman Dick van Leeuwen tijdens de verkenning uitvoerig getest, was voortreffelijk en maakte veel goed bij de toch al vermoeide renners. Na de lunch werden de paardjes weer van stal gehaald. Het bonte gezelschap van ren- en werkpaarden (race en ATB fietsen) ging weer op weg om eindelijk het stuk voor de wind op te zoeken. Het werd de TFC even lastig gemaakt daar de weg in Gouda niet even van zelfsprekend is en er flink geïmproviseerd moest worden.

MT20151205 1

De tandem had gezien haar lengte het meeste last van de tegen- en zijwind en de complimenten zijn dan ook op zijn plaats voor piloot Piet en co-piloot Willem voor het precieze laveren zonder gevaar voor de rest. Dat deze mannen extra hebben afgezien blijkt uit het feit dat ze zich de volgende dag niet meer aanmelden voor het kampioenschap tegenwind fietsen op de Oosterscheldekering ook al was de afstand van 8 km in vergelijk met deze maandtocht een eitje.

MT20151210 2

Huiswaarts ging het in rechte lijn en gestrekte draf via Waddinxveen, Boskoop(zelfs zonder Cees Spruijt) en Hazerswoude. Toen de wind eenmaal in de rug draaide werd er nog kortstondig genoten en na 110 km werd Noordwijk weer aangedaan. Werd de vorig maandtocht uitzonderlijk beëindigd met iets minder kilometers als vooraf gemeld, nu was daar weer de gebruikelijk plus 10 procent extra en dat terwijl de rit onderweg enkele keren was ingekort. Voor de uitrijders alle lof maar misschien hadden de thuisblijvers dit maal enig recht van spreken.

De foto’s worden aangeboden door CiEP Groen.

.MT20151205 3