Maandtocht zaterdag 31 oktober 2015
 
FANTASTISCHE WEER TIJDENS GROENE HART PLASSENTOCHT
 

Start ondanks enkele afwezigen.

Ondanks het goede weer melden zich om 9.00 uur slechts 21 van de 76 leden van de TFC voor de maandelijkse toertocht. Nadat de hopman een wazig beeld had geschapen van waar de tocht naar toe zou gaan, hetgeen hem later zou bezuren, gaven 6 coureurs aan ook nog andere verplichtingen te hebben en eerder huiswaarts te gaan. Veel bekende gezichten waren afwezig. Natuurlijk Gerard Duijndam en Hans Caspers, welke aan het revalideren zijn na respectievelijk heup- en zware longoperatie. Mannen een spoedig herstel toegewenst! Ook afwezig de beide prominenten; voorzitter Arie en zijn BPG maatje Jaap maar o.a. ook Anton Kraska, de familie Barnhoorn (Jan en P.J.), Arie Jan van Duin, Huug van Hal, Cees v.d. Niet en Huub Vink schitterden door afwezigheid. Gekozen werd om via de noord duinen te vertrekken en op deze wijze de eerste bergpunten te verzamelen. Bij de Stay Oke ging het richting Oosterduinse meer en Station Lisse Keukenhof. Het parcours van TFC De Bollenstreek lieten de renners rechts liggen om vervolgens De Engel op te zoeken. Door naar de Kaag, eerste weg rechts, via een nogal duur uitgevallen nieuwe overspanning waarbij de aannemer ook nog eens failliet ging, om erna direct links naar Roelofarendsveen te stomen. Hier werd een lusje gemaakt door in tegengestelde richting van wat te doen gebruikelijk is langs de Brasemmmermeer terug naar de Ringvaart te rijden.

Afscheid van de afbuigers.

Bij Leimuiderbrug een korte stop om de afbuigers met een suggestie voor de te volgen terugreis uit te zwaaien zodate deze weer tijdig weer in het Noordwijkse zouden zijn.  Verder langs de Westeinder om aan het eind niet links maar rechtsaf te buigen om via Kudelstaart een weg naar de Kwakel te zoeken. Kan U melden is gelukt, een nieuwe doorgang is gevonden! Via een fraai fietspad met een serie van 5 bruggetjes belande de groep in Vrouwenakker. Daar links de Kromme Mije volgen en via de Hoef richting Woerdense Verlaat. Helaas daar was het Willem de Klucht die een luide zucht slaakte en aan het werk moest. Jawel, “lek“ en niet zoals de laatste tijd veel het geval is en de aanwezige beplanting gezegend word maar een lek waarbij de handen uit de mouwen moeten. Na Noorden nog een klein extra lusje over een hééél smal pad toch in Woerdense Verlaat aangekomen, de Hollandse Kade opgezocht om via de zuid-oost kant de Nieuwkoopse Plassen te bekijken. Voor de doorgewinterde schaatsers onder de deelnemers bekend terrein. Zou het er deze winter nog van komen?

MT 20151031 02 MT 20151031 03

Lunchpauze.

Bij de geheel gerenoveerde Halve Maan (stempelpost van de Nieuwkoopse Plassentocht) was de lunch gereserveerd, de hopman hield hier dan ook na 72 km de benen stil. Hier mocht de hopman de opmerking verwerken: We gingen toch naar Zegveld! Klopt dat ligt daar vlakbij. Je kan het zien en als het tegen zit ook ruiken. Na een uitgebreide lunch werd de terugweg aanvaard en nog voor dat Zwammerdam bereikt werd opnieuw een lekke band, dit maal van Sjef. Hij had z’n eigen mecanicien mee en in een mum van tijd had Henk van de Berg de band gewisseld. Henk werd hierbij door de ploeggenoten op een dusdanige wijze vocaal ondersteund dat de indruk gewekt werd dat bij sommige een zweem van jalousie boven kwam drijven want wie heeft er nog meer zulke vrienden? Verder weer richting Alphen om via de golfbanen bij de rondweg aan te komen.

Kwijt.

Paniek: Sjef zoek! Hoe kan dat nu? De oplossing wordt door enkele leden direct aangedragen: Een taak van de hopman om iedereen in de gaten te houden ook al rijdt hij/zij de hele dag op kop. Diegene die achter in rijden treffen natuurlijk geen enkele blaam! Een verder gehoorde uitspraak (de hopman van dag heeft een oude binding met defensie): Een goed militair laat nooit zijn manschappen achter :-)! Van je vrienden moet je het maar hebben. Korte onderbreking om met Sjef te overleggen. Hij ging verder in zijn eigen tempo en de groep ging door richting Woubrugge , stukje over het smalle pad langs het water naar Hoogmade. De hopman moest hier wel even slikken want de maandtocht wordt altijd gereden onder het motto "samen uit, samen thuis". Maar regels zijn er om op gezette tijden van af te wijken en Sjef had nu ruim de tijd om van zijn geliefde Leiden te genieten.

MT 20151031 04 MT 20151031 05

De laatste loodjes.

De laatste kilometers brachten nog een verrassing en dat was niet een nieuw pad o.i.d. maar uitzonderlijk genoeg de totale ritafstand. Waar er altijd rekening gehouden moet worden met +/- 10% over de vooraf aangegeven afstand, is dit in de praktijk meestal plus 10% (of meer). Deze reis echter werd iets korter als vermeld waarmee direct is aangetoond dat deze hopman durft af te wijken van het te doen gebruikelijke. Na 115 km werden de dame en heren weer in Noordwijk afgeleverd. Een prachtige maandtocht was volbracht.