Maandtocht zaterdag 26 september 2015
 
FANTASTISCHE WEER TIJDENS DAMMENTOCHT
 
De weergoden waren de deelnemers van de TFC Maandtocht zeer gunstig gezind. Maar liefst 26 man en 1 dame verschenen aan de start voor de Dammentocht. De weersomstandigheden waren perfect en veelbelovend voor een mooie fietsdag. 
 
Veiligheid
Na een korte briefing van Hopman Gerard Duijndam (De Kleine Stip) die met name nog eens extra aandacht vroeg voor de veiligheid, toog het peloton op pad. De deelnemers hadden er zin. Opmerkelijk was de aanwezigheid van Hans Caspers die afgelopen dagen geen prettige berichten over zijn gezondheid had vernomen
 
Ringvaart
In een lekker tempo van rond de 28 ging het via Noordwijkerhout en Sassenheim naar de Haarlemmermeer Na de Kaagbrug werd de Ringvaart opgezocht. Een heerlijk zonnetje in het gezicht en een flauw no windje tegen was het puur genieten voor de mannen. Cees vd Niet (de Sparrias) kon het niet laten en nam al gauw de koppositie over van Gerard Duijndam. Samen met Huug van Hal (de Thaise Croissant) voerde hij nu het peloton aan. 
Bij Leimuiden werd de Ringvaart verlaten en werd De Drecht opgezocht om vervolgens bij de Westeinderplassen aan te komen. Kudelstaart, De Kwakel en Aalsmeer waren de volgende plaatsen. Daarna was Uithoorn aan de beurt. Nog steeds genietend van de mooie omgeving en het fietsen, belandde het blauwe Zilveren Kruis peloton aan de fraaie Amstel. 
MT 201509 langs het kanaal MT 201509 op de pont
 
Splitsing
Na het veerpontje over de Amstel bij Nes, ging de BP groep met 7 man rechtsaf richting De Hoef aan de Kromme Meijdrecht (zie verder op in het verslag). De grote groep ging linksaf richting Ouderkerk en Amsterdam. De splitsing had tot gevolg dat het tempo omhoog ging.
 
Amsterdam
 Het blauwe bord van Amsterdam was voor een attente Jan vd Zalm (de Mug). Dat kwam niet door zijn sprint, nee hij reed toevallig een keer op kop. Door Amsterdam Oost ging even rustig vanwege de veiligheid. De groep bleef goed compact rijden en ging het richting Monnickendam.
Na de Schellingwouder brug over het Buiten IJ kwam het IJsselmeer in zicht en belandde de groep op de dijk naar Durgerdam. Daar ontstond een lange sprint tussen de twee nieuwe opa's in het peloton Herman Compier (Opa Gleuf) en Peter vd Berg (de Kouwe Opa) om het blauw van Durgerdam. De 'reserve burgemeester' pakte de 3 punten. 
 
MT 201509 Jan Zalm MT 201509 over de brug
 
Lunch
In café De Zwaan in Monnickendam was de lunch gepland. Na een pittig tempo op het slingerweggetje achter de IJsselmeerdijk werden de kaarten na Uitdam geschut voor het blauw van Monnickendam. Cees de Spar trok aan het langste eind. 
 
Den Ilp
Na een heerlijke lunch in De Zwaan trok het peloton verder langs leuke mooie plaatsjes in Broek en Waterland zoals Ilpendam en Den Ilp alvorens in Zaandam aan te komen. Daar was het blauw vrij gemakkelijk voor Leo vd Berg (Kouwe). 
 
MT 201509 Piet en Willem MT 201509 gesloten peloton
 
Spaarndam
Het Noordzeekanaal werd overgevaren bij Buitenhuis om bij Spaarndam weer voor het blauw te sprinten. Op de veerboot ontdekte Dick van Leeuwen (De Reiger) dat hij een lekke band had.  Vlot werd dit euvel verholpen. Direct aan de overkant ging het tempo flink omhoog.De tandem met Piet Augustinus (The Frog) en Willem van Klaveren ( De Vrolijke Nijdige) was dit keer de snelste. Als de tandem eenmaal vaart heeft is hij nauwelijks meer in te halen. Na Spaarndam ging de tocht verder na Haarlem door bekende dorpjes zoals Aerdenhout, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang en De Zilk.
 
MT 201509 voor de pont
 
Duindamse Slag
Het Blauw van de laatste "Dam" van de Dammentocht was op het fietspad door de duinen. Net na de toegangsweg naar de NGC was het de attente Gerard Duindam die de eer opeiste. Omdat de sprint kanonnen er niet zoveel meer aan deden en moe waren, leek het wel of ze hem de eer gunden.
Op 30 oktober zal hij, na de prostaatoperatie en de 5 bypasses, nu ook een nieuwe heup krijgen. Hij blijft wel lekker bezig zo. Het fietsen zal hij óók dan wel niet verleerd zijn. In 2016 verwacht een ieder een vernieuwde kleine Stip (versie 3.2) dan ook weer gewoon aan de start.
 
Finish
Het mooie blauwe bord van Noordwijk was voor de snelste man in het peloton Peter vd Berg (De Kouwe Opa). Hij versloeg in een rechtstreeks duel Herman de Gleuvelvuller en Cees de Spar. Wat zal kleinzoon Sem later trots zijn op zo'n opa.
Na 146 km kwam hier mee een einde aan een fantastische fietsdag. Om 16.00 uur reden de mannen de KW Boulevard op.
De Spar werd uitgeroepen tot de strijdlustigste van de dag.
 
Markt
De eerder afgeslagen PBGers fietsten langs de Amstel bij Amstelhoek om vervolgens bij de Kromme Mijdrecht uit te komen. Na de brug bij De Hoef werd er koers gezet naar Nieuwveen. In een lekker tempo van tegen de 30 werd er door de polder gefietst, nog steeds genietend van het heerlijke fietsweer. Na de brug over de Amstel-Drecht kwam Paperveer in zicht en via het smalle Kerkepad door de Langeraarseplassen werd Langeraar aan gedaan. Omdat het daar markt was moesten de mannen even rustig aan doen. Door het winkelende publiek van Langeraar ging het richting Rijnsaterwoude om vervolgens bij de Braassem uit te komen. Hier kwamen de mannen weer op bekend terrein. Na Woubrugge, Hoogmade en Leiderdorp werden ook Leiden en Warmond aangedaan. Nog steeds in een vlot tempo met Robert Otto en Jan HB Barnhoorn op kop kwam al snel na Voorhout ons mooie Noordwijk in zicht. 
 
Finish
Om precies 12.00 uur draaiden de mannen bij de vuurtoren de KW boulevard op. Zonder valpartijen en/ of lekke banden kwam er zo met 89 kilometers op de tellers een einde al geweldige fietsdag.
 
Volgende maandtocht
In oktober is weer een maandtocht gepland en wel op zaterdag de 31ste. Te boek staat een Rondje Krimpenerwaard maar dat kan zomaar wat anders worden daar de aangewezen daghopman naar alle waarschijnlijkheid nog niet helemaal fit zal zijn. Geen enkele reden om niet aan te sluiten en je te laten verrrassen door zijn vervanger.