Meerdaagse 2015 Dag 3

 

SCHITTEREND WEER EN PECH OP WEG NAAR OISTERWIJK

 

Na een korte briefing van Hopman Gerard Duijndam werden de ranke paardjes opgezocht en gestart in zuidelijke richting. Het peloton had twee nachten gebivakkeerd in het prachtige Parkhotel in Hierden. Na Gelderland en Overijssel werd het nu tijd voor het grote rivierengebied en Brabant. Op de tandem bij Willem van Klaveren (niet boos) had Cock Jue (Roept-u-maar) het heft in handen.

wegkapitein gerard en cock

Bospaadjes

Na de start werd eerst het viaduct over de A28 genomen en belandde de groep in de prachtige Staverdense bossen van Hulshorst. Het traject ging soms over lastige smalle bospaadjes, maar was wel erg fraai. Via Leuvenum, Speuld en Garderen ging het verder over schitterende landweggetjes. Het weer was zonnig met een licht Noordwestelijk windje. Jaap Koemans (de Pé) en Arie Duijndam (de Ouwe Stip) hadden de route vorige week al voorgereden en kregen vele complimenten over het mooie traject. Wel kon men af en toe de agrarische geuren waarnemen van de varkens - en kippenboerderijen in de omgeving van Barneveld en Voorthuizen.

Na Lunteren ging het weer over smalle bospaden richting Voorthuizen. Na het viaduct over de A1 kwam al snel Ederveen in zicht. Bij De Klomp, vlakbij het viaduct over de A12, meldde Arie Duijndam dat hij een lekke voorband had.

Duizelig

Tijdens het verwisselen van de band meldde hij Gert Cramer (dr. Fuentes) de meefietsende clubarts, dat hij zich af en toe duizelig voelde. De pols werd gecontroleerd en er werd door Gert een hele lage hartslag geconstateerd. Hij sommeerde Arie met fietsen te stoppen en met Lou Buijsman (de chauffeur van de volgwagen) een dokterspost op te zoeken om een hartfilmpje te laten maken. In Veenendaal werd een medisch centrum opgezocht en daar werd Arie nauwkeurig onderzocht. Het filmpje was op zich goed, maar toonde wel een lage pols (40). Dr. De Vries van het Casselcentrum, had nog wel even contact met de cardioloog van het LUMC.

Ook dr. De Vries adviseerde Arie enige dagen rustig aan te doen en niet te fietsen. Intussen werd er ook een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de cardioloog in het LUMC. Na bezoek aan het medisch centrum reden ze de groep achterna richting Maurik.

Peloton

Intussen was het peloton, na de beklimming van de bekende Amerongse Berg, in Amerongen aanbeland en werd het veerpont over de Nederrijn genomen. Jaap Koemans (de Pé) en ook de in het geel rijdende Hans Caspers (Cassie Kauwgom) lieten zich niet kennen en waren steeds vooraan in het peloton te vinden.

Kort daarna was het al weer tijd voor de lunch. In Maurik werd halt gehouden voor de soep en broodjes. De mannen lieten het zich, op het fraaie terras, goed smaken. De volgbus, met Lou en Arie arriveerde hier later, maar de soep was nog warm. Na de lunch ging de bus direct naar Oisterwijk.

Amsterdam - Rijnkanaal

Al snel na de pauze werd het viaduct over het A'dam Rijnkanaal genomen en ging het door Zoelen naar Wadenooijen. Na een klein stukje langs de smalle, maar altijd fraaie, Linge ging het bij Waardenburg over de grote Waalbrug. Door het fraaie centrum van Zaltbommel ging het in rustig tempo richting Ammerzoden. Peter v.d. Berg (de Kouw) pakte, net als de tandem met Cock Jue (Roept-u-maar) en Willem van Klaveren vele blauwe bordjes. Willem werd soms weleens een beetje nijdig als ze net naast de drie punten grepen. Good old Edmond Issac (77 !) en Jaap Koemans waren een voorbeeld voor de jonge renners, omdat ze regelmatig hun beurt op kop pakten. Sjef Dubbeldeman ((Rubbere Robbie) had het af en toe weleens moeilijk op de smalle paadjes met z'n evenwicht, maar sloeg zich er goed doorheen.

foto 5

Valpartij

Op één van de smalle paadjes raakte Willem Ouwerkerk (de Ouwe), ondanks dat er goed was geseind, een paaltje. Willem sloeg over de kop en maakte een lelijke buiteling die ieder ander met een bezoek aan het ziekenhuis had moeten bekopen. Willem schudde echter een paar keer het hoofd, liet een pleister op het hoofd en arm plakken en stapte á la zijn legendarische naamgenoot, Willem van Est, weer op. Zijn bril was kapot maar zijn horloge liep nog.

Heusden

Na dit oponthoud werd langs de Maas gekoerst en kwam het veerpont inzicht die het peloton over de Maas zou zetten. Vervolgens werd het oude vestingstadje, met het werkelijk schitterende centrum, Heusden bezocht. De Noordwijkers, vooral de jonge garde, keken hun ogen uit.

Hotel de Leijhof

Na Heusden zetten Jan v.d. Zalm ( de Mug) en John Hermans (de Flep) zich op kop en ging het via Elshout over de A59 richting de Loonse - en Drunense Duinen. Het Brabantse land lag er werkelijk schitterend bij en langzamerhand kwam het eindpunt, het fraaie hotel de Leijhof in Oisterwijk in zicht. De mannen lieten zich een paar biertjes goed smaken. Tijdens het diner werden er traditiegetrouw enkele prijzen uitgereikt. Sjef Dubbeldeman kreeg de gele trui uitgereikt voor zijn doorzettingsvermogen. Hij mocht de volgende dag in het geel starten. Op het moment van uitreiken was de trui even zoek, maar kwam gelukkig weer snel te voorschijn.

ober gele trui