Meerdaagse 2015 Dag 4

 

TFC GAAT DE GRENS OVER

In het route schema van de vierde etappe was te zien dat de Belgische grens overschreden zou gaan worden. Ook nu waren de weergoden het peloton weer gunstig gezind en werd er gestart met een heerlijk zonnetje. Op de tandem bij Willem van Klaveren had nu Peter vd Berg plaats genomen aan het stuur. Willem Ouwerkerk had een slechte nacht, maar stapte toch op.

Start

Direct na de briefing over de route ging het in zuidelijke richting. Het peloton koerste door de prachtige omgeving van Oisterwijk, dat bekend is om de bossen en vennen. Over de A58 kwam al snel Oirschot inzicht alvorens men afboog naar de Oostelbeerse Heide. Daarna werd er door het leuke Brabantse dorpje Wintelre gereden. De sfeer is hier wat gemoedelijker dan in hectische westen. De renners hielden zich ook rustig wat het sprinten om de blauwe bordjes betrof. Zodoende konden Sjef Dubbeldeman (Rubbere Robby) en Jaap Koemans (De Pé) ook eens wat  puntjes bij elkaar spurten. 

Lou Buijsman

Door het typische Brabantse landschap, met zoals dorpjes Vessem, Casteren, Hapert, Duizel, Eersel (bekend van Suske en Wiske reeks) en Westerhoven kwam de geboorteplaats van Lou Buijsman in zicht. Hier werd bij café Zottekop halt gehouden voor de lunch. Tevens konden alle bidons worden gevuld. Het was immers behoorlijk warm om te fietsen. Intussen kon Lou Buijsman allerlei - meestal stoute - verhalen met de Noortukkers delen over zijn jeugd in het Brabantse.

België

Na de broodjes gezond werden de fietsjes weer bestegen en ging het via Luyckgestel richting de Belgische grens. Via allerlei smalle landweggetjes, voorheen smokkelaarspaadjes volgens Lou, ging het bij Centerparcs Vosse Meren de grens over richting Lommel. Aangekomen bij het Bocholt - Herentalskanaal ging het rechtsaf op het fietspad langs het kanaal. Lekker onder de bomen rijdend en langs het water kon het peloton even in de schaduw rijden. Het tempo was niet te gek en men kon heerlijk genieten van de omgeving en de rust.

nederlandbelgienederland

Grens

Na enige tijd langs het kanaal te hebben gefietst ging het toch weer in noordelijke richting met het stadje Postel als doel. Na Postel en in het open landschap ging tempo weer omhoog, want er waren punten te verdienen. Grensovergangen scoren altijd 5 punten voor het klassement. Wie anders dan de tandem met Willem en Peter spoot als eerste Nederland binnen richting Reusel. Roy Hermans( Lange Flep) kwam als laatste over de landsgrens. Schuld was een viaduct met een voor hem nogal lage reling welke hem parten speelde bij de voorbereidng van het sprintje en hij terecht voor eigen veiligheid koos.

roy

Utrecht

Door het fraaie natuurpark Utrecht werden leuke plaatsjes zoals Hoge en Lage Mierde, Esbeek gepasseerd op weg naar Hilvarenbeek. Intussen had pechvogel Gerard Oudeveldhuis (De Veldmuis) al twee lekke banden moeten wisselen. Gelukkig werd hij goed geholpen door Cees van Zuijlen (De Pruim), op de foto goed geholpen door ober Jan, die de zoekgeraakte gele trui terug toverde.

ober jan lou en ceesvz

Moergestel

Na het viaduct over de A58 ging het door de woonplaats van het voormalige Nederlandse sprintkanon, Jean Paul van Poppel, en sfeervolle Moergestel heen en kwam langzamerhand het mooie Oisterwijk in zicht. Het typisch Brabantse stadje, net als Noordwijk 25.000 inwoners, ademt een sfeer van rust en cultuur uit. Bij hotel De Leijhof, met 134 kilometers op de tellers, werd snel het terras opgezocht om de dorst te laven. Ook nu konden de mannen weer terug zien op een prachtige, zonnige fietsdag door afwisselende landschappen met allerlei natuurparken. Na het diner ging men zich opmaken voor de thuisrit naar Noordwijk.