Extra tocht 19 juli 2016

Stelling van Amsterdam 19 Juli 2016

Piet Groen en Cees Spruijt hadden het plan opgevat om ter gelegenheid van de jarige Stelling van Amsterdam aka de Fortenroute deze “monstertocht” te gaan rijden. Het enthousiasme was qua aantal enigszins beperkt maar met een groepje van 10 renners werd er om 7:00 uur vertrokken om de Stelling te slechten. Gezien de windverwachting was besloten de ronde tegen de klok in te rijden.

Stelling Adam

Als eerste Fort werd Hoofddorp gekozen om, met als laatste Fort Vijfhuizen, de Stelling helemaal gereden te hebben. Met Cees de Oliebaron Spruijt voorop met de knooppunten op de bovenbuis bevestigd en met Piet Pier de Mediator Groen als digitale back-up werd er lekker doorgereden. De Garmin’s van Gerard de kleine Stip Duijndam en Peter de Kouwe v.d. Berg konden met de gpx files niets aanvangen en waren veroordeeld tot het opvolgen van instructies. Daar deze tocht bij wijze van grote uitzondering niet was voor gereden moesten de wegwerkzaamheden ter plekke worden opgelost hetgeen natuurlijk ten koste ging van het gemiddelde maar daar was deze groep eigenlijk niet zo mee bezig. Per slot van rekening is het uitrijden van 200 km geen alledaags werk en zonder volgwagen een uitdaging op zich.

Na gewend te zijn aan het rijden op de bordjes van de knooppunten kwamen er al snel nieuwe kopmannen t.w. de Bergen, Stefan (ook een Kouwe) en Peter, die het voortouw namen richting eerste stop in Durgerdam. Voor dat het restaurantje aan het IJsselmeer werd bereikt werd een lek gemeld. Dirk de Dank Hazenoot moest aan het werk en met veel hulp van Joop Zonderwijk was de nood snel geklaard. Twee meter verder weer lek, de Dank had een lekke binnenband in zijn tasje gestopt en moest dus weer aan de slag.

Stelling Lek

Nadat de koffie was genuttigd, iets sneller om de verloren tijd te compenseren, werd er koers gezet richting Volendam – Edam. Was Monnickendam al een bezoekje waard, in Volendam keken we onze ogen weer uit net als de honderden Japanners. Weer daalde de gemiddelde snelheid maar dat was de fotoshoot op de dijk zeker waard.

Stelling Dijk

Verder over de dijk naar Edam waar langs Keetzijde het IJsselmeer werd verlaten en via Middelie, Kwadijk, Verloren Eind, Purmerend aan de noordzijde werd gerond. Op naar Spijkerboor, via de noordzijde van het Noordhollandsch kanaal, waar de lunch was gepland. De koppositie wisselde nu voortdurend waardoor iedereen de kans kreeg zijn stempel (of het tempo) te drukken. Door de drukte bij het Amstelcafe bij Spijkerboor werd besloten aan de andere kant de lunch te gebruiken.

Cleem de Buurtsuper Verweij, bezig aan zijn laatste werkzame weken (dat beloofd nog wat voor zijn fietscapaciteiten), stelde zijn batterijpack (goed voor 6 vullingen) beschikbaar om zeker te stellen dat alle apparaten de nodige Strava informatie tot op het eind de route  konden registreren. Later zou blijken dat dit in een enkel geval toch nog niet genoeg was.

Daar de dame van de bediening er alleen voor stond gooide Huug de Croissant van Hal al zijn kunde in de strijd om de lunch tijdig uitgeserveerd te krijgen. Bij vertrek werd hem vriendelijk verzocht zijn telefoonnummer achter te laten zodat hij kon worden gebeld als het de komende tijd druk mocht worden.

Stelling Fort 2 Stelling Fort 3

Na de bidons gevuld te hebben trok het pelotonnetje weer verder. Henk Bello v.d. Berg had toen al 2 forten gespot! Via Oost- en West Grafdijk, Markenbinnen en West Knollendam ging het richting Fort Veldhuis en verder over de Genieweg langs de A9 naar het Noordzeekanaal en de Buitenhuizerpont.

Stelling Pont

Wachtend op de pont klapte de achterband van jawel alweer de Dank. De buitenband was dusdanig versleten dat er een gat van een cm in zat. Tijd om eens bij Jan en John langs te gaan voor een bandenwissel! Goede raad was duur en er werd besloten om aan de overkant hulptroepen in te schakelen. Cees Spruijt bood aan met Dirk te blijven wachten en de rest kon door om de rit te volbrengen. Er werd besloten Fort Vijfhuizen te laten voor wat het was en rechtstreeks naar Noordwijk te rijden om de rit te vieren bij de Rosser met een heerlijk koel en welverdiend biertje.

Duurde het deze week lang voordat Froome een nieuwe fiets kreeg aangereikt, de ingeschakelde hulptroepen hadden ook vandaag moeite om de achtergebleven renners te bereiken. Toen dit met het nodige doorzettingsvermogen toch gelukt was, konden ook Cees en Dirk de tocht volbrengen. Zij hadden nog wel Fort Vijfhuizen in het zicht en via de Ringvaart, Hillegom en De Zilk stonden ook bij hen de 200 km op de tellers. Helaas niet op Strava daar Dirk’s telefoon door het vele bellen tot 0% batterijvermogen was gedaald.

Stelling Fort 1

Onder zeer warme omstandigheden (voor Nederlandse begrippen) werd de Stelling bezocht maar met de gunstige wind was het zeker geen onmogelijke opgave, eerder een hele mooie en zeker voor herhaling vatbaar.