Maandtocht 30 juli 2016

De Naaldbomenrit

 

Het was nog even spannend daar het weerbericht vrijdagavond nog de nodige regen voorspelde maar zaterdagochtend was er geen vuiltje aan de lucht en stonden er 20 man aan de start om Cees’ vuurdoop als maandtochthopman mee te maken. Cees de laatste tijd toch wel gewend om het voortouw te nemen bij de wekelijkse ritjes (als hij niet op zee bivakkeert) was enigszins gespannen maar eenmaal vertrokken verdwenen de zenuwen al snel want er was werk aan de winkel.

MT 201607 vertrek1 MT 201607 vertrek2 MT 201607 vertrek3 MT 201607 vertrek4

Als al medegedeeld zou het vertrek door de dennen gaan. Nu kan het zijn dat de jongere lezer of import TFC’er niet weet waar dat is maar het peloton had er geen moeite mee en volgde blindelings. Na het uitrijden van de dennen werden de duinen van de Amsterdamse Waterleiding betreden en zelfs Henk v.d. Berg, iemand die altijd uiterst geconcentreerd rijdt en daardoor de omgeving vaak laat voor wat het is, zag de vele herten die al dan niet geschrokken hun weg vervolgden. Na Zandvoort/Bloemdaal werd de rit i.v.m. de vochtige wegen in het Nationaal Park Zuid Kennemerland aangepast zodat de schelpenpaden werden vermeden en de sluizen bij IJmuiden via Druihuis werden bereikt. Hier werd van 2 man afscheid genomen, Mart Stuij, bijna AOW’er, en Sis Thu Pan, nog dagelijks werkzaam, durfden de oversteek niet aan en gingen huiswaarts.

Na de sluizen reden diverse renners op bekend terrein daar de “Duin en Dam” en de “Stelling van Amsterdam” tochten hier ook verreden waren. Tijd voor de al eerder genoemde Henk v.d. Berg de forten nu eens wel te bekijken. Via Busch en Dam en Krommeniedijk ging het naar het selfservice Molletjesveer. Met de opgedane ervaring werd nu ingeschat dat het via de enkele kilometers verder gelegen brug wellicht sneller zou zijn. Het eerste lusje was in de maak.

Via de noordzijde van de Knollendammervaart ging het in gestrekte draf naar Spijkerboor. Hier ging, na koffie met een puntje in het Heerenhuys, Arie Duijndam, hij rijdt weer als van ouds, huiswaarts. Gerard Oude Veldhuis en Eddie Sinon kozen zijn wiel en voltooiden hun rit na zo’n 130 km, het parcours volgend wat de grote groep later ook zou rijden.

MT 201607 pont1 MT 201607 pont2 MT 201607 pont3

Willem van Klaveren bezorgde de friteskraam aan de overkant extra klandizie want hij hield het pontje op met een sanitaire stop in het van de Amstel bier tv-reclame bekende café. De schipper was hem welgezind en wachtte rustig af tot ook Willem met twiefiets zich op de pont had gewurmd. Een aanvaring met een luxe jacht werd de renners bijna fataal. Ter nauwer nood kon de niet oplettende schipper van het luxe vehicle een noodstop maken, de schipper van de veerpont stond op zijn strepen (beroepsvaart gaat voor pleziervaart) en verblikte of verbloosde niet. Wit van de schrik vervolgde de TFC haar weg met de 15 overgebleven.

Voordat de lunch kon worden genoten moesten er nog enkele echt Noord Hollandse lange rechte wegen waar geen eind aan lijkt te komen worden bedwongen. Cees en Peter v.d. Berg gaven echter geen krimp en zodoende werden Middenbeemster, Noordbeemster en Beets doorkruist voor dat Schardam toch nog plotseling opdoemde.

Cees had met Peter de tocht al een keer(voor)gereden en had besloten niets aan het toeval over te laten en had zijn familie ingeschakeld om de coureurs van een prima lunch te voorzien. Bij de plaatselijke cafetaria was het terras voor de TFC gereserveerd en met uitzicht op de plaatselijke jachthaven, het IJsselmeer en Hoorn aan de einder werd van de lunch genoten.

MT 201607 lunch

Educatief als Cees is had hij ook nog een bezienswaardigheid opgenomen in het parcours om ook de cultureel dorstigen aan hun trekken te laten komen. Net ten zuiden van Schardam heeft de heer C.J. Kieviet 10 jaar les gegeven op de plaatselijke toen nog lagere school en de inspirerende omgeving deed hem de avonturen van Dik Trom optekenen. Bij het schooltje werd, na het tweede lusje, gestopt zodat een en ander op de gevoelige plaat kon worden vastgelegd. Dik Trom lookalike Jan v.d. Zalm leek zo uit de boeken weggelopen. Via Oosthuizen, Middelie en Kwadijk werd Purmerend aan de zuidoost kant genomen. Ook dit was een echte Noord Hollandse weg van zo’n 10 km lang zonder bocht. Dit was een wel erg grote tegenstelling voor alle prachtige dijkjes die er al onder de wielen waren weggetrapt maar met als voordeel dat men Purmerend door was zonder het in de gaten te hebben.

MT 201607 dik trom

Aan het einde van de weg ligt Ilpendam met het pontje over het Noordhollandskanaal. Een plaatselijke schone had het echter niet zo op de pont, dat kost geld, en zette de renners op een nieuwe koers over een (verre) brug zodat het derde lusje was geboren. Verder ging het richting Twiske en net als in de “Dam en Duin” tocht ging het hier even mis en stonden de renners geparkeerd op een uitgestorven parkeerterrein. Cees liet zich echter niet uit het veld slaan en schoot een zonnetje waarna de Stooterplas en het Nieuwe Twiske via de zuidzijde werd verlaten. Via Oostzaan, Zaandam en West Zaan schoot bij Zijkanaal D Nauerna onder de wielen door en moest er flink geremd worden om tijdig voor de Buitenhuizerpont te stoppen.

Maandtocht 30 juli 2016

Tijd voor ravitaillering was er niet want de pont was net aangekomen dus er moest direct worden ingescheept. Na de pont werd Zijkanaal C aan de noordwest zijde genomen. Hier wachtte Cees nog een grote verrassing toen zijn helm met een harde klap van zijn hoofd in zijn nek belandde. Hij had een overhangede tak over het hoofd gezien. Bekomen van de schrik en met zijn helm weer terug waar ze hoort kon de rit worden hervat.

In Velserbroek kregen de renners op hun paardjes gezelschap van paardjes voor de sjees en dacht menig renner dat het nu tijd was om te gaan ringsteken. Na een kleine gezamenlijke optocht werden de wegen weer gescheiden en werd er nog even aangezet voor het laatste deftige stukje door Santpoort, Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout en Vogelenzang. De tocht werd na De Zilk en Noordwijkerhout beëindigt met het bordje Noordwijk aan de Gooweg. Hier ging ieder zijns weg.

MT 201607 collage

Cees kan terugkijken op een zeer geslaagde tocht. Samen met Peter v.d. Berg verdient hij een groot compliment voor het kopwerk dat door beide de hele rit voor hun rekening werd genomen. Chapeau!