Maandtocht 25 juni 2016

 

"Duin en Dam" / "Dijk en Dam" tocht

 

Ondanks de verwarring over de naam van de tocht, in het jaarprogramma staat toch echt “Duin en Dam” maar de daghopman hield vast aan “Dijk en Dam”, was de starttijd bij vele goed doorgedrongen. Gerard kon zijn praatje houden voor bijna de gehele groep, een enkele stoorzender, o.a. Hans (de kapper) Hoogeveen, daar gelaten, voordat de raspaardjes beklommen werden. De groep bestond deze keer uit 21 heren, velen nog met de kilometers van de Meerdaagse in de benen en verder de nodige snelle mannen die zich wel eens wilde meten met de echte kilometervreters. Huug (de Thaie) van Hal had zich, op het laatste moment, na een slechte nacht afgemeld en Cees (de Oliebaron) Spruijt zwaaide het peloton toe toen hij passeerde op weg om gestrande vakantiegangers te repatriëren.

Nieuw was het in het vooruitzicht stellen van een heuse prijs voor de meest oplettende renner van de dag. Verder werden hier geen mededelingen over gedaan wat voor enige onrust in het peloton zorgde. Klokslag 8 uur werd er vertrokken over de boerenkant naar Leeuwenhorst waar voorzitter Arie (de grote Stip) Duijndam de mannen verraste door hen nog op de gevoelige plaat vast te leggen bij het ronden van de bocht.

Maandtocht Juni 2016 Route

De eerste lekke band was voor Manager Kleding & Materiaal Jan (de Mug) v.d. Zalm. Natuurlijk sprongen al zijn vrienden hem te hulp om het euvel te verhelpen. Het nieuwe binnenbandje werd zelfs door collega Kees (de Haagse Rem) Mertens gesponsord. Via de bekende paden werd Haarlem gezocht (en gevonden) waar een voor velen nieuwe weg door de stad werd genomen om dan via Spaarndam naar het pontje Buitenhuis te rijden. Hier was het tijd voor Arie Ouwehand, Eddie (de Zurel) Sinon en Piet (Pier de Mediator) Groen om al huiswaarts te gaan. De ter gelegenheid van 150 jaar Badplaats Noordwijk georganiseerde FlyBy had grote aantrekkingskracht op deze renners. Op de pont klonk het voor de tweede maal “lek”. Dit maal kon Joop (de zwarte Zonderwijk aan de slag. Hij klaarde dit klusje nog voor dat de overkant was bereikt en geheel zelfstandig want Joop had waarschijnlijk geen vrienden mee deze rit.

Na de pont ging het verder noordwaarts over de Zeedijk (een andere), de Groenedijk, de Krommeniedijk en de Stanmeerdijk om bij het “keerpunt” Spijkerboor verder via de Kanaaldijk te rijden. De Ringvaart van de Wijde Wormer moest met een zelf te bedienen voetveer worden overgestoken. Hier kwamen de zeewaardigheden van de Noordwijkers goed van pas en werd het obstakel in tweeën genomen.

 IMG 4872 IMG 4870 1                                               IMG 4871 1 IMG 4873 1 IMG 4874 1

Vooraf was er gemeld dat de lunch in Amsterdam Oost genuttigd zou gaan worden zodat kenner van het gebied, Cees v.d. Niet had hier al menig trainingsritje gereden, nog eens flink gas gaf nu hij wist hoe ver het nog was. Helaas is haastige spoed zelden goed en werd er in het Twiske direct een afslag gemist. Kostbaar tijdsverlies met gevolg dat de Schellingwouderbrug net voor de neuzen van de toch wel hongerige renners open ging. De tijd werd gedood met het bekijken van de deels zeewaardige motor jachten.

Via de Zeeburgerdijk en de Molukkenstraat werd het Badhuis gevonden op het Javaplein waar de lunch was besteld. Omdat het droog was en Amsterdam geen goede naam heeft waar het gaat om onbeheerde fietsen, werd het terras door de Noordwijkers in beslag genomen. De lunch bestaande uit pittige zoete aardappelsoep en luxueus belegde broodjes ging gepaard met verse fruitsapjes, melk, koffie en thee. Hierdoor werd het een langere zit als gepland en werd er pas opgebroken toen het erop leek dat het zou gaan regenen.

Maandtocht Juni 2016 Badhuis Adam

Via de Linneauskade en de Ringdijk werd dwars door Amsterdam Oost gereden zonder dat je het idee heb dat je door een stad rijdt. Eenmaal aangekomen bij de Amstel is het stadsgebeuren dan weer verleden tijd en kan de echte koers worden vervolgd. In gestrekte draf ging het tot de derde lekke band. Huub (sigaartje) Vink had wel eerst vrienden gemaakt en was weer snel op de fiets. Bij Uithoorn werd de Amstel vaarwel gezegd en de Westeinderplassen opgezocht. Daar Rakieb (dhl) Balaydin (voor het eerst in clubtenue en wat staat het hem goed) nog een andere afspraak had en tijdig thuis moest zijn zette hij zich op kop en geselde het peloton. Met het water van de Westeinderplassen rechts en later de Ringvaart links kon er niet meer fout worden gereden. Menig persoonlijk record werd er dan ook op Strava geregistreerd. Via Sassenheim en Noordwijkerhout, waar Jan (de occassion) Breedijk (wat fiets hij makkelijk) en iets later Bart Postma snel het warme bad opzochten, ging het verder naar Noordwijk. Daar vooroprijder Cees (de Sparrias) v.d. Niet alle blauwe bordjes had gehaald, deed niemand meer een uitlooppoging en werd er freewheelend koers gezet naar de Rosser waar de hopman van dienst Gerard (de kleine Stip), die 2 dagen eerder de respectabele leeftijd van 70 lentes had bereikt, een drankje weg gaf en de meest oplettend renner van de dag werd bekroond. Niemand minder dan Willem Ouwerkerk (de Klucht) wist de vraag hoeveel (15) stoplichten er deze rit waren gepasseerd (bijna) goed te beantwoorden. Een mooi flesje witte wijn viel hem ten deel.

P1040933

De daghopman Gerard (hier op archieffoto) werd met vele warme woorden bedankt voor een schitterende rit met deels onbekende wegen welke onder gunstige weersomstandigheden verreden werd. Zonder mankementen en valpartijen kon iedereen terug kijken op een prachtige fietsdag die met de voorspelde 145 km op de teller tot een eind kwam.