Plassentocht

Het seizoen was nog niet begonnen of er stonden zo maar 34 man en 1 vrouw aan de start voor de eerste maandtocht van 2016. De BPG koos eieren voor hun geld en sloegen o.l.v. hopman Arie (de Grote Stip) direct af om een mooi rondje naar de Calve fabriek in Delft te rijden en zodoende uit de drukte van het grote peloton te blijven. Ondanks de kleine groep was hier toch nog een incidentje te melden waarbij Sjef (Rubberen Robbie) het nodig vond om ala de paus de Haagse grond te kussen. Na terug op de fiets te zijn geholpen kon hij de rit weer voortzetten en na 85 km beëindigen.

Het grote peloton was in de tussentijd gestart voor de plassentocht. Het grote gezelschap deed de eerste plas aan in Noordwijkerhout waar het Comomeer (Oosterduinse Meer)werd gepasseerd. Na de Keukenhof werd er “lek” geroepen. Iedereen dacht dat de Plassentocht zijn naam eer aan deed en dat het een plaslek zou zijn maar Jos Compier moest toch echt aan de slag om zijn binnenbandje te wisselen. Nadat het euvel verholpen was werd de Buitenkaag gezocht waarmee De Kaag afgevinkt kon worden. Met een smerige zijwind ging het langs de Ringvaart naar Roelofarendsveen alwaar de Braassemermeer kon worden toegevoegd. Terug naar de Ringvaart om via Leimuiden de Westeinderplassen op te zoeken. Door naar de Geerpolderplas en dan dwars door de Langeraarse Plassen richting Nieuwkoopse Plassen. Bij een steile opgang viel het tempo stil en Sjaal v.d. Meer om. Gelukkig “zonder erg”, een meevaller dus. Even later weer ”lek”, Cleem Verweij (de Buurtsuper) was ook echt lek. Vele raadgevingen vielen hem ten deel en het duurde dus iets langer voordat ook hier een nieuw binnenbandje was gemonteerd. Jan v.d. Zalm (de Mug) stond er glimlachend bij te kijken, denkend aan de klandizie die hem als Chef Materialen te wachten stond. Bij het uitrijden van Nieuwkoop werd gestopt voor een wel verdiend kopje koffie met een appelpunt.

Terug op de fietsen ging het alleen maar harder waaien en nog steeds stond de wind schuin van voren. Via Aarlanderveen werd de Zegerplas in Alphen a.d. Rijn gevonden. Bij de hefbrug vond Leo v.d. Berg (de Kouwe) het genoeg en ging huiswaarts. ’s Maandags stond immers de AD-bokaal op het programma en dan wil je je kruit nog niet verschoten hebben. Wil liet haar man niet alleen gaan want samen uit, samen thuis.

Via Hazerswoude Dorp en Benthuizen werden de Benthuizer Plas en de Noordhovense Plas gepasseerd en lieten de coureurs de Zoetermeerse Plas links liggen. De Plas en de Noord Aa, beide rechts van het parcours, waren de laatste plassen van deze tocht. Nu kon eindelijk voor de wind Noordwijk worden opgezocht. De Plassentocht was door Cees Spruijt (de Oliebaron) en Peter v.d. Berg (de Kouwe) voorgereden op Dinsdag en voorop gereden op Zaterdag. Op het smerige windje na (daar hebben zelfs zij geen invloed op) een prachtige tocht met welgeteld 13 plassen en zonder plasstop. Een mooi begin van het maandtochtenprogramma en een wijze les voor de nieuwe kopmannen.

MT 201603