Meerdaagse 2016

Dag 4 Eerbeek - Noordwijk

175 km

Na de zeer enerverende derde dag van de Meerdaagse 2016 moesten der deelnemers vroeg uit de veren want de commissie had voor een iets langer traject besloten om de thuiskomst nog even uit te stellen. Vanaf 7 uur kon er worden ontbeten. Dit kon dankzij de welwillende dames van het ontbijtbuffet die hiervoor ook extra vroeg moesten aantreden. Dat iedereen op tijd had ontbeten, zijn bagage in de trailer had opgeborgen en zijn paardje van stal had gehaald voordat de groepsfoto, welke natuurlijk niet mocht ontbreken, werd gemaakt was een indicatie hoezeer het thuisfront werd gemist.

P1040974

De speciale truien welke de avond ervoor waren uitgereikt werden met gepaste trots gedragen. Adrie Kruger had nog wel snel een nauwelijks doorschijnend regenjasje aan getrokken als was hij bang voor de jaloerse blikken van de vele Noordwijkers. Bij Mark den Braber, gehuld in de net-niet trui, was de teleurstelling, mede door de psychologische massage van schoonpapa Peter, verdrongen. Met een grote glimlach op zijn gezicht gaf hij blijk van groot sportmanschap en wist zijn podiumplek op waarde te schatten.

Na het fotomomentje van opstapper Sjef ging het peloton los. Dwars over de Veluwezoom, de Posbank liet men links liggen, ging het richting Oosterbeek. Hier werd de Neder-Rijn gezocht en gevonden. Over de rivierdijk ging het genietend van de hoge luchtvochtigheid naar Wageningen. Het plaatselijk kasteel werd via een klein lusje bereikt en bekeken. De toch al hoogstaande slotgracht stond na vertrek bijna een halve meter hoger toen de heren ter plaatse de restjes bier van de vorige avond loosden. De bekende Wageningse Berg liet men rechts voor wat het is om iets later wel de Grebbeberg te beklimmen. Het moment voor de verslagenen om hier te proberen eeuwige roem te vergaren? Niets van dit alles want Peter van den Berg en coassistent Cees Spruijt bleven vooraan naast elkaar het fietspad blokkeren en daar een ieder de veiligheid hoog in het vaandel heeft staan durfde men de weg niet te gebruiken op straffe van uitsluiting. Bovenop werd wel even stilgestaan om op deze plek waar heldhaftig is gestreden de hedendaagse strijders op de gevoelige plaat vast te leggen.

MD2016 Grebbeberg

Na Elst en Wijk bij Duurstede werd het Amsterdam Rijnkanaal overgestoken en nog altijd de dijk volgend kwam Nieuwegein in het vizier. Hier werd, erg verrassend, het pontje genomen naar Vianen ( de verkeerde kant op) waar de lunch was besproken in de Ponthoeve. De paardjes werden bij de koetjes op stal gezet en de renners werden met grote pannenkoeken onthaald. Na uitleg van de eigenaar over wateropvang om wateroverlast te voorkomen, gingen de mannen weer op pad. De Lekbrug was na 150 meter reden om de pannenkoek nog een keertje te nuttigen. Toen enkele achterblijvers weer hadden aangesloten werd de Hollandse IJssel aangehouden om uiteindelijk in Montfoort te belanden. Om het laatste grote water, de Oude Rijn, op te zoeken werd koers gezet naar Woerden. In Alphen vond het peloton de tweede ophaalbrug die, U raadt het al, opgehaald stond en niet meer dicht ging. Alphen heeft de laatste tijd wel meer last van bruggen dus werd snel besloten tot een alternatieve route om de net doorgebelde aankomsttijd nog te kunnen halen. Het in grote getale klaarstaande publiek in Hazerswoude en Kouderkerk a/d Rijn moesten toen in allerijl naar Woubrugge om de renners aan te moedigen.

 IMG 1555

Met het wegtrappen van de laatste kilometers kwam ook het blauwe bordje “Noordwijk” in zicht. Met de Posbank is dit een van de hoogtepunten en het is een grote eer om dit bordje op je conto te kunnen schrijven. Na het oversteken van de brug bij Voorhout was het één lange sprint. Te vroeg op kop, kansloos. Te ver achterin, doe je niet mee aan de koers. Positie en het juiste wiel kiezen is wat er moet gebeuren. Op het juiste moment koos Edmund Issac, altijd zwaar rijdend en hij had er voor deze gelegenheid nog maar een paar tandjes bijgezet, het hazenpad. Als een JSF verliet hij het peloton, de mannen in verbijstering achterlatend. Met twee handen in de lucht vloog hij Noordwijk binnen waar zijn kleinzoon Torrence z’n ogen uitkeek en met grote trots kennis nam van de kwaliteiten van zijn opa.

MD2016 dag 4

Bij het clubgebouw van Fluks stond het thuisfront al te wachten op de sportievelingen die met meer dan 600 km op de tellers de 26e Meerdaagse veilig hadden voltooid. Met een koele versnapering, snacks, haring en de altijd zeer in de smaak vallende Kraska Salami werd nog even nagekaart.

P1040997 P1050001 P1050003 P1050018 P1050019

Het woord van de Dank werd ook dit jaar in stilte aangehoord. Niet vanwege de spreker maar meer uit respect voor hen die dit dankwoord toekwam. Allereerst werden de mannen in de volgbus, Lou Buisman en Arie Duijndam (in het gareel gehouden door opstapper Sjef Dubbeldeman) in het zonnetje gezet. Zonder volgbus geen Meerdaagse en de uit te voeren taak is een behoorlijk lastige. De heren werden bedeeld met een mooi wijnpakket en een hartelijk applaus. Vervolgens was de commissie aan de beurt om te worden toegesproken. De commissie, bestaande uit Cees Spruijt, Gert Cramer en Piet Groen, was er in geslaagd een goed functionerend team te vormen uit drie vogels van verschillende pluimage. De routetaken, digitaal en analoog voorbereid, waren per dag verdeeld en bij twijfel was daar altijd nog “De Mediator”. De lunches en de Residentie waren perfect geregeld. De toekenning van de prijzen verliep in goede harmonie. En niet onbelangrijk, de renners hadden niets te klagen. Ook voor de commissie was er een wijnpakket als dank voor al hun inspanningen.

Tijdens de Meerdaagse 2016 is voor iedere deelnemer het lidmaatschap van Ik Fiets Vriendelijk voorbereid door de commissie. Ik Fiets Vriendelijk staat voor:

Respect voor medeweggebruikers | Respect voor de verkeersregels | Respect voor het milieu.

De bijhorende groene ventieldopjes werden dan ook op vele fietsen terug gevonden.

 

Onze dank is groot aan hen die er mede aan hebben bijgedragen dat de Meerdaagse 2016 een groot succes werd:

Parlevliet & van der Plas

Willen van den Hoeven

Restaurant De Klucht

Vleeswarenfabriek Kraska b.v.

Kees Fietsshop

ZAES

De vlag "150 jaar Badplaats Noordwijk" was geleend van Kaasspecialist Peter den Elzen.

De aanmelding is bij deze geopend voor (aspirant) commissieleden die de Meerdaagse 2017 willen organiseren. Voor raad en daad hoeft men niet naar het Zilveren Kruis, deze is binnen de gelederen van de TFC ruimschoots aanwezig als het om de organisatie van een Meerdaagse gaat.