Wegbrengtocht 13 Juli 2016

Scharendijke

Met weemoed terugkijken op wat eens was kan je doen maar leuker is het om het nog eens te doen. Wegbreng- en ophaaltochten waren in een ver verleden een veel gebruikt scenario voor het rijden van de maandtochten. Wie kent niet het eigen TFC busje en de grote fietstrailer, goed voor een peloton fietsen. De laatste jaren is dit, mede door het stijgen van de te rijden kilometers, teloor gegaan. Helemaal vergeten zijn de oude rotten het echter niet en zo ontstond het plan om maar weer eens zo’n tocht te organiseren. Wie anders als onze voorzitter, renner van het eerste uur, had deze taak op zich genomen en omdat het niet allemaal meer fris in het geheugen stond, de draaiboeken er op na gelezen. Het resultaat was als van ouds.

13 Deelnemers hadden zich gemeld en het geregelde vervoer, busjes van Kraska en b.v. Grasshoppers plus de chique SUV van Sijbranda vd Zalm met als chauffeurs Jan van Santen, Lou Buijsman en Albert vd Weiden, stond om 7:45 uur gereed om de paardjes met een dekentje in te laden voor de rit naar Zeeland.

Aangekomen in het dorpje Scharendijke op het Zeeuwse eiland Schouwen Duivenland, er zijn dagen dat ik er niet kom, werd er om 9:45 uur gestart voor de terugtocht naar Noordwijk.

WTB 13 juli 2016 1 WTB 13 juli 2016 2

(zoek de verschillen)

De route ging langs leuke dorpjes zoals Ouddorp, Goedereede, Havenhoofd, Stellendam, Rockanje en Oostvoorne naar Brielle. Hier werd bij Restaurant Hoofdmacht halt gehouden voor de koffie met een puntje. In 1998 had de TFC, tijdens de MD op weg naar Boulogne sur Mer, hier ook de lunch genoten. Drijfnat van de regen had het peloton van 22 man daar plaatsgenomen op de pluche stoelen. Bij vertrek was niet alleen de stoel van Eddie Sinon verruïneerd door de kop koffie die de bediening zonder kopje in zijn schoot serveerde maar ook alle andere stoelen konden naar het grofvuil nadat de heren er met hun natte achterste een half uurtje op hadden gezeten. Na 18 jaar durfde de TFC pas weer terug te keren bij Restaurant Hoofdmacht.

WTB 13 juli 2016 4 WTB 13 juli 2016 5

Ter plaatse vond noch een onverwacht weerzien plaats. Huug van Hal kon zo aanschuiven bij zwager Jos (Jozef) Steenvoorde en zijn vrouw. Tsja, Noordwijkers kom je overal tegen!

WTB 13 juli 2016 3

Na de koffie werd de veerpont van Maassluis gezocht en gevonden. Vanwege de drukte werd het duinfietspad vanuit Hoek van Holland gemeden zodat er via Maasland, Schipluiden, Den Hoorn, Delft, Nootdorp, Leidschendam, Wassenaar, Katwijk naar de finish werd gekoerst. Om 14.45 uur na 115 km werd deze bij de Rosser bereikt. Het was een mooie tocht met wind in de rug geweest, zeker voor herhaling vatbaar zo’n ouderwetse wegbrengtocht.