Maandtocht April

“achter het zwarte gat”

Koud was het wel ’s morgens om 9:00 uur bij het vertrekpunt sporthal Duinwetering maar de wind liet verstek gaan wat de gevoelstemperatuur niet onder het vriespunt bracht. 26 Gladiatoren stonden er aan het vertrek om de uitgezette rit van daghopman Joop Zonderwijk te gaan rijden. Twee gastrijders hadden zich gemeld t.w. Simon Rog en ooh nee dat was geen gastrijder dat was Sis Thu Pan maar gekleed in een fout tenue. Het prachtige TFC blauw stak wel in zijn achterzak. Voor alle duidelijkheid de officiële tochten worden in het allernieuwste TFC tenue gereden. Er is geen enkel geldig excuus dit niet te doen.

MT201704 03

Foto: Piet Groen  Daghopman Joop Zonderwijk

Met de al enige tijd stabiele westenwind werd direct de Noordduinen opgezocht. Op dit voor de toeristen nog vroege tijdstip was het nog goed te doen voor de grote groep TFC’ers met op de eerste rij de daghopman en de enigszins zieke Rakieb “1&onlySuri” Balaydin. Dicht achter de eerste duinenrij werd er rustig gereden richting de Noodwijkse Golfclub en vervolgens naar Langervelderslag. Langs de Amsterdamse Waterleidingduinen konden de nodige reetjes gespot worden al waren het er niet meer zoveel als voorheen. Ook Zandvoort was nog niet helemaal wakker wat waarschijnlijk ook wel van doen had met de toch wel lage temperaturen. Bij het stand van Bloemendaal werd het duin weer opgezocht en hier kon je langzaam wel merken dat het al iets drukker werd op de fietspaden. Het zonnetje was er tegen die tijd dan ook al bij gekomen en het weer werd langzaam aangenamer. Aan het eind van de tweede onverharde strook (schelpenpad) koos Bart Postma eieren voor zijn geld en ging rechtdoor richting Duin & Kruidberg. Bij het uitrijden van het duin bij IJmuiden waar Sjef Rubberen Robbie Dubbeldeman afboog om zijn trainingsarbeid op het Kopje van Bloemendaal te vervolgen, werd de route verlegd richting haven, stiekem even kijken of Cees de Sparrias van der Niet al was gesignaleerd, en dan naar de sluizen. Hier was het even oppassen omdat er de nodige bestratingswerkzaamheden plaatsvonden. Het ommetje om de voormalige Hoogovens is wel opgeknapt met de komst van de nieuwe N197 maar toch nog altijd verder als gedacht. Na het troosteloze IJmuiden geeft Wijk aan Zee wel weer een mooier plaatje waar slechts even van genoten kon worden alvorens weer het duin richting Castricum in te rijden. Joop had de koffie besproken in Gasterij Kruisberg. De Limburgfans dachten hier hun klimmersbenen te kunnen testen maar er was nog geen molshoop te bekennen. Wel een lekker bakkie en een voortreffelijke appelpunt met de nodige slagroom.

MR201704 01 De Kruisberg

Foto: Piet Groen  Daar doe je het voor, koffie met punt 

Voordat het te gezellig zou worden besloot Joop dat het weer tijd was om de veelal plastic paarden te bestijgen. De duinen werden achtergelaten, het werd al behoorlijk druk met recreanten, en via Heemskerk en Beverwijk werd het pontje opgezocht. Een enkeling probeerde Joop van zijn route af te laten wijken met voorstellen voor alternatieve routes, dat heb je als de mannen weer denken de weg naar huis te kennen, maar Joop hield voet bij stuk. Pontje over en door naar Spaarnwoude, langs de skibaan en zijkanaal C naar Spaarndam en door de weilanden naast de “Mooie Nel” waar voorzitter Piet “de Mediator” Groen een vals “lek” doorgaf om de groep te kunnen passeren om de nodige foto’s te kunnen nemen maar vervolgens zo lang bezig was om weer op de fiets te klimmen dat hij de groep nooit meer had in kunnen halen ware het niet dat er 2 secundanten Huub “Sigaartje” Vink en Stephan “De Kouwe” v.d. Berg gewacht hadden.

MT2017 04 04 MT201704 05

Foto's: Piet Groen  Langs Mooie Nel

De samensmelting vond plaats voorbij de Binnen Liede aan de waterkant van de Buiten Liede waar Eddie “Zurel” Sinon onfortuinlijk omviel vanwege een uitwijkactie van de groep om een uit een oprit komende auto te ontwijken. Hij kon gelukkig de rit vervolgen maar had wel wat krassen aan wiel en stuur en een gebutst ego. De Ringvaart werd bij Vijfhuizen overgestoken en na Cruquius werd de koers vrijgegeven en ging het van voren plotseling knap hard. Achterop waren er ook nog enkelen die “mee” wilden en zij moesten een behoorlijk gat dichten. De achterblijvers bleven netjes in het spoor van daghopman Joop “de Zwarte” Zonderwijk rijden en zagen de mannen steeds verder weglopen.

MT201704 02

Foto Piet Groen  De achterkant van het gelijk

Bij Bennebroek werd de brug over de Ringvaart weer overgestoken om de kortste weg naar de Leidsevaart te nemen. Tot aan Halfweg werd er ook door deze groep lekker doorgereden. Via Terspelduyn werd Noordwijkerhout bereikt en uitrollend kwam Noordwijk na ca. 110 km weer in zicht. Joop werd door de mannen bedankt voor zijn leiderschap en de leuke rit. Wat een ieder was opgevallen is dat achter het zwarte gat de zon schijnt.

De volgende maandtocht “dwars door de dennen” staat voor 27 Mei op het programma en zal onder leiding van Cees “de Sparrias” v.d. Niet worden gereden. De rit zal dan weer iets langer zijn t.w. ca. 130 km. Je hebt nog 4 weken om je er op voor te bereiden. MT201704 06 Combi

Foto Piet Groen  In het kort "achter het zwarte gat"