Maandtocht Juli 2017

“Hoogvliegers”

Nadat de Maandtocht Juli verschoof wegens ongunstige weersomstandigheden was het zaterdag 5 Augustus tijd om deze rit in te halen. Dirk de Reiger van Leeuwen was de aangewezen kopman en hij was het dan ook die de briefing deed en waar de nadruk nogmaals werd gelegd op het seinen zodat de veiligheid niet in het drang zou komen.

MT201707 01 Briefing Dirk

Briefing door daghopman Dirk v. Leeuwen

Het werd tijd om op te stappen en dus gaf Dirk het sein van depart. Nu is het een ieder vrij om ook eens een stukje van de route voorop te rijden (hier heb je immers het beste overzicht) maar al op de Beeklaan was het Cees de Sparrias v.d. Niet die Dirk kwam vergezellen. Cees kennende gaf hij deze plek ook niet meer af.

MT201707 02 Klaar voor vertrek

Klaar voor vertrek

Dirk stuurde de route door Wassenaar, waar hij als oud ingezetene zeer goed de weg kent, en wel speciaal over de duurste straat van Nederland, de Konijnenlaan. Hier misstond de blauwe trein allerminst en menig hoofd werd afgewend van de bezienswaardigheden ter plekke om de TFC’ers na te kijken.

Slinger de slang ging het verder naar Voorschoten, Stompwijk, Benthuizen, Zoetermeer (door het nieuwe Benthuizerpark) en Moerkapelle om bij de Rottemeren aan te landen. Sjef Rubberen Robbie Dubbeldeman koos hier het hazenpad en stoof terug richting Noordwijk. Hij had een goed excuus want het was Vrijdagavond laat geworden na zijn diensten als site kick bij Eva Jinek.

MT201707 03 Pontje Moordrecht MT201707 04 Pontje Gouderak

Pontje Moordrecht (droog)                                                          Pontje Gouderak (nat)

De briefing had blijkbaar indruk gemaakt op de renners want er werd zeer gedisciplineerd gereden en via Nieuwerker a.d. IJssel ging het verder naar Moordrecht waar met het pontje de IJssel werd genomen. Geen gelukkig greep toen bleek dat het in Gouderak regende. Toen ook de tandem met Piet de Frog Augustinus aan het roer en Willem de Nijdige van Klaveren in de machinekamer werden klem gereden door een bus (we zullen de maatschappij niet noemen maar schande spreken we er wel van). Toen de weg weer vrij was, was het peloton uitzicht. Het was ook nog iets harder gaan regenen en de lucht was erg donker geworden. De tandem besloot te schuilen en de groep te bellen om te zeggen dat ze "lossed". Gerard ’t Stippie Duijndam en Peter de Kouwe v.d. Berg hadden dit al opgemerkt en waren gekeerd om de achterblijvers op te halen. Na Berkenwoude werd koers gezet naar de lunch welke in Vlist was besproken. Hier werden de achterblijvers weer verenigd met de nog blauwbekkende rest van het peloton.

MT201707 07 Lunch Vlist

Lunch in Vlist

Waar het gebied ten zuiden van de IJssel eerst werd verketterd vanwege de nattigheid, kwam tijdens de lunch weer enige kleur op de gezichten van de TFC’ers en werd het buiten droog. Nadat ook de laatste kruimels waren genuttigd ging het weer verder richting Haastrecht. Het zal ongetwijfeld Arie de Stip Duijndam geweest zijn die een stukje geschiedenis oprakelde dat van doen had met Haastrecht, Wilhelmina van Pruisen, Goejanverwellesluis en kapitein van Leeuwen (het hele verhaal leest U hier).

MT201707 05 Nieuwe wegen MT201707 06 Molens

Nieuwe wegen                                                                               Oude molens

Al pratend werd Gouda geschampt en werd er verder gereden over de mooie weggetjes door de Reeuwijkse Plassen naar Reeuwijk Dorp en Boskoop. Via Benthuizen, Zoeterwoude Dorp, Leiden Zuid West en de Stevenshof kwamen de TFC’ers via zeer bekend terrein (Valkenburg en Katwijk a.d. Rijn) weer in Noordwijk bij het Vinkenveld aan. Dirk sloeg direct links af en vele dankwoorden werden hem nageroepen want ondanks die ene bui was het een prachtige tocht geweest waar velen weer over onbekend terrein hadden gereden.

De tocht eindigede om 15:15 uur met 132 km op de tellers, zonder valpartijen en lekke banden. Enige dissonanten waren een foute broek van Willem de Klucht Ouwerkerk en een fout shirt van iemand waar je dat helemaal niet van verwacht t.w. chef kleding en materiaal Jan de Mug v.d. Zalm. Het was de heren ontgaan dat je bij deelname aan een officiële tocht een week van te voren je nieuwe TFC tenue klaar legt, koestert en pas op de dag van de rit aantrekt. In de week vooraf draag je dan een iets ouder tenue der TFC wat dan op zaterdag rustig in de wasmand kan vertoeven.

MT201707 08 Overview