Maandtocht Juni

De Venentocht (stipje aan de horizon)

 

Onder werkelijk voortreffelijke weersomstandigheden werd de uitgestelde Maandtocht Juni, na twee keer te zijn uitgesteld, dan eindelijk j.l. zaterdag 8 Juli gereden.

Daghopman Gerard ’t Stippie Duijndam had voor een prachtige route gekozen die, ook voor de meest ervaren TFC’ers, over onbekende paadjes en weggetjes zou gaan. De maandtocht kreeg een nieuwe naam: de Venentocht, dit omdat de route veelal door veengebieden ging.

Start

Nadat Gerard de deelnemers middels de briefing voor de start had geinformeerd over de spelregels van de dag toog een peloton van 25 renners, gestoken in het schitterende nieuwe blauwe Zilveren Kruis tenue op pad.

MT201706 07 MT201706 05

het stipje dat steeds groter werd                                   midden in het veengebied

Ondanks de grote opkomst en het beloofde mooie weer waren er enkele vast krachten niet komen opdagen. Paul de Boss Overmars liet weten een romantisch terras met zijn Els te verkiezen boven deze prachtige tocht. Herman de (ex)Gleuvenvuller Compier, Dick de Rijger van Leeuwen, Willem Maintenance vd Hoeven, Peter de Kouwe vd Berg, Jaap de P Koemans, Jan de Hereboer Barnhoorn en zijn neeft JP de Nepbiek/Pauw Barnhoorn als ook Willem de Nijdige van Klaveren en Adriaan Dr. Ferrari Timmers schitterden door afwezigheid. Zelfs secretaris Dirk de Dank Hazenoot normaal een trouw deelnemer aan de sociale evenementen van de TFC was blijkbaar nog niet hersteld van de wilde vaart met de Paul Johannes en schaarde zich onder de wegblijvers.

Start

In een lekker vlot tempo werd al snel de Ringvaart opgezocht en in Leimuiden ging het via de oostzijde van de Drecht richting Bilderdam. Er werd oplettend en attent gefietst en het “seinen” werd goed toegepast. Het nog natte wegdek had inmiddels gelukkig plaatsgemaakt voor droog asfalt. Lekker babbelend werd via Nieuwveen en De Hoef, Mijdrecht bereikt.

Open brug

Bij De Hoef moest het peloton even wachten voor een open brug. Dit was een mooie gelegenheid voor het maken van foto’s en voor de daghopman om het lunchadres te verwittigen van de komst van de groep.

MT201706 01 MT201706 03

kleine paadjes                                                               mannen van de lange adem

Doordat het zonnetje zich steeds meer liet zien werd het zeer prettig om te fietsen. Iedereen genoot dan ook met volle teugen. Na de N201 te zijn overgestoken werd Waverveen genomen en werd er koers gezet richting Vinkenveen waar de amsterdamse nouveau riche villa’s konden worden bekeken. Verder ging het naar Nieuwer Ter Aa en Kockengen. Via allerlei smalle fietspaden kwam de lunch middels een stipje aan de horizon in zicht.

Lunchtijd

Na 55 km was het zover, lunchtijd. De magen begonnen al te knorren en vooral Jan de Mug vd Zalm deed van zich horen. Lunchgelegenheid de Sniep (met toren)bevindt zich midden in het veengebied van Wilnis. De cheffin van deze gelegenheid was in grote gebreken gebleven, er was nog niets klaar toen de renners aanschoven. De lunch werd er zo eentje van wel anderhalf uur!

Quiz

MT201706 04 MT201706 02

 de quiz werd door Gerard gepresenteerd                    de prijswinnaar

Om de tijd te doden had de koersdirectie een quizvraag bedacht waar een mooie Nieuw Zeelandse fles witte wijn mee te verdienen was. De vraag was: het blauwe bordje dat we net passeerde was getiteld Wilnis, tot welke gemeente behoort dit oord? Dat Jan de Mug vd Zalm niet alleen zijn maag kan laten spreken bleek. Het antwoord knalde er al uit voordat de vraag helemaal was uitgesproken: De Ronde Venen. Als Jan zo snel kon fietsen als vragen beantwoorden moest Marcel Kittel nog maar eens gaan trainen want hier was het geen verschil van millimeters cq milliseconden maar van onmeetbare grootheden. De prijs was dan ook dik verdiend

Splitsing

Na de, overigens lekkere, lunch kozen 5 man voor een iets kortere route naar Noordwijk. Verplichtingen thuis was de aanleiding. Het peloton nam, weer over schitterende paadjes, de weg richting Woerden en verder naar de Reeuwijkse Plassen.

Lek

MT201706 06 MT201706 08

  lek!!                                                                             de achterkant van het gelijk

Je hoort het niet vaak maar daghopman Gerard moest een echte lek melden. Dit was tevens het sein om de “koers” vrij te geven. Sjef Rubberen Robbie Dubbeldeman maakte direct van de gelegenheid gebruik en ging er als een Leidse haas van door. Hij werd niet meer terug gezien. Menigeen werd later wel ietsjes ongerust maar naar later bleek is Sjef thuis gekomen en kon nog de laatste 25 km van de Touretappe kijken. Na deze actie viel het peloton uit elkaar en van “samen uit, samen thuis” was geen sprake meer.

Finish

Via Oegstgeest en Rijnsburg was Katwijk de laatste hobbel van de dag. Via het fietspad door de duinen kwam het tot 7 man geslonken peloton op de KA Boulevard aan. Rustig werden de laatste meters naar het terras van De Rosser gereden. 130 prachtige kilometers waren er onder de wielen doorgeschoten en was de tijd daar om er een koele versnapering aan toe te voegen.

Daghopman Gerard kon terugkijken op een prachtige tocht die het wachten de moeite waard maakte.

 MT201706 09