Maandtocht 27 Mei 2017

"dwars door de dennen"

gezien de verwachte grote opkomst voor de Maandtocht Mei 2017 (dwars door de dennen) was er op voorhand al de nodige communicatie tussen dagkapitein, BPG hopman en het bestuur om een en ander in goede banen te leiden. Het woord, voorafgaande aan de koers, werd dan ook door erevoorzitter Arie "de Stip" Duijndam genomen om eerst nog even te vermelden dat de maandtocht een tocht voor iedereen is en waar samen uit, samen thuis, hoog in het vaandel staat.

MT201705 a0

Erevoorzitter Arie Duijndam heeft het woord, dagkapitein Cees v.d. Niet luistert aandachtig

Er werd ter plekke besloten dat de BPG'ers bij Kijkduin zouden afzwaaien om toch tijdig bij de koffiestop aanwezig te zijn. Dagkapitein Cees "de Sparrias" v.d. Niet nam vervolgens het heft in handen, zette zich aan kop en weg was het peloton van 25 man en 1 vrouw t.w. Wil "Tannie" v.d. Berg. De start was deze keer extra vroeg ivm. de te verwachten drukte en daar chefkok Cees juist het duinfietspad van Noordwijk naar Hoek van Holland wilde nemen, was het raadzaam dit in alle vroegte te doen. Op het fietspad tussen Noordwijk en Katwijk liet het vroege uur zich direct gelden, Sjef "Rubberen Robbie" Dubbeldeman zakte door het peloton en kwam te zwemmen. Na goed overleg besloot Sjef zijn eigen weg te gaan nadat hij op de Katwijkse Boulevard nog even was aangesloten.

MT201705 02

Sjef Dubbeldeman hangt er nog aan op de katwijkse Boulevard

In het duin was het toch al goed oppassen want de TFC reed er zeker niet alleen. Het waarom werd duidelijk toen het peloton de diverse fotograven van Sport Kiek passeerden welke langs de kant van het fietspad in de aanslag lagen om de Saton Optiek Classic vast te leggen (www.oypo.nl/6E1EE599D8E3A51A). We staan er gekleurd op!

Na Den Haag via de Laan van Poot achter ons te hebben gelaten werd er even halt gehouden voordat de splitsing met de BPG'ers tot stand kwam aan het einde van de Miochiel Vrijenhoeklaan. De groep bleef van zeer beperkte omvang nl. 2 man. Hans "de Kapper" Hoogeveen en John "de Flep" Hermans sloten aan omdat die voornemens waren in 't Woudt om te draaien ivm. andere bezigheden later op de dag.

MT201705 a3

Hans Hoogeveen draaide eerder om

Snel werd er gezocht naar hulpkopmannen waar de BPG'ers achter zouden kunnen schuilen. Huub "Sigaartje" Vink en Dirk "de Dank" Hazenoot stapten te laat terug en werden als vrijwilligers aan de BPG groep toegevoegd. DE BPG'ers reden Ockenburgh binnen om via Madenstein, Wennetjes, de Hollewatering en Bovendijk naar Wateringen te rijden. Bij 't Woudt werden John en Hans achtergelaten voor hun kopje koffie in Koffiehuis de Hooiberg. Bij Schipluiden werd abusifelijk de weg naar Maasland genomen en toen dit doordrong in de fietsersbreinen werd een alternatieve route gezocht maar wegens de vele waterwegen en zeer weinige bruggen werd besloten terug te rijden naar Schipluiden om aldaar de Vlaardingsevaart te volgen naar Restaurant Vlietzicht, de koffiestop voor deze maandtocht. De grote groep was in geen velden of wegen te bekennen en dus werd er alvast koffie met punt besteld door de BPG'ers.

MT201705 a4

Terras Vlietzicht onder een blauwe hemel

Niet veel later kwamen de matadoren dan ook bij de koffiestop aan. Cees had het halve terras laten reserveren zodat iedereen een mooi plekje kon uitzoeken. Nadat de BPG'ers waren afgebogen was de grote groep verder door het duin gereden waar de Zandmotor van de nederlandse kustversterking goed bekeken kon worden en waar na Ter Heijde Hoek van Holland werd aan gedaan. Snel werd de Waterweg opgezocht. Het zeemanshart van de Dagkapitein stroomde over van emotie toen hij van dichtbij de diverse schepen zag passeren. Nog even Cees en je mag zelf ook weer. De waterweg werd tot aan Vlaadingen gevolgd wat echter niet helemaal zonder extra lusje in Maassluis ging. In Vlaardingen werd het Recreatiegebied Broekpolder aangedaan waar de Vlaardingervaart (zuidkant) de coureurs ook naar Restaurant Vlietzicht bracht.

De BPG'ers besloten niet langer te wachten en vertrokken eerder voor de terugweg. Nagenoeg dezelfde weg werd er door de beide groepen gereden.,via De Kapel, brug over de Zweth, de manege De Prinsenstad, Oude Leede, Delftgauw, de skibaan in Zoetermeer en Katwijk Binnen. Kort voor het binnen rijden van Noordwijk ter hoogte van het Vinkenveld smolten de groepen samen. Kortom, samen weg, samen koffie en samen thuis.

MT201705 01

De blauwe trein onderweg

Cees had een prachtige tocht uitgezet waar een ieder zeer van heeft genoten. Het weer speelde ook goed mee en het enige waar een niet goed voorbereide renner over kon klagen was zonnebrand. Er zijn ergere dingen. Cees werd dan ook door iedereen bedankt voor zijn inzet en ook werd hem een behouden vaart toegewenst.