Maandtocht oktober 28 Oktober 2017

De laatste trek

Nadat er vrijdagavond nog kortstondig overleg plaats had, nam de daghopman Willen v.d. Hoeven de beslissing om het er maar op aan te laten komen en pas bij het vertrek de knoop door te hakken: gaan of niet gaan. Met 22 man aan het vertrek was niet gaan geen optie meer, er werd gewoon gestart. Er was wel direct een splitsing want 3 man vertrokken voor een alternatieve BPG rit richting Haarlem. Een pittig windje stond er, hetgeen betekende dat er direct moest worden opgelet om een goede plek in het peloton in te nemen en elkaar toch voldoende ruimte te laten om te kunnen manouveren . Gelukkig was het eerste deel van het parcours bekend bij de meeste rijders hoewel sommigen telkens weer verdwaald zijn als het bordje Noordwijk is achtergelaten.

MT171028 Start

 Foto: Michiel Goote - Als je de weg kwijt bent steek dan je vinger op!

Katwijk, Valkenburg, Leiden (Oude Rijn en Korte Vliet), Zoeterwoude, allemaal gesneden koek maar dan wordt de weg naar Benthuizen een verrassende waar positie innemen even een dingetje is want de wind is niet mis. De route naar Boskoop gaat dan door park Bentwoud, nieuw aangelegd en direct tot de vast paden van de TFC benoemd.

In Boskoop werd speciaal voor Cees Spruijt nu wel de hefbrug genomen om aan de “verkeerde” kant van de Gouwe naar de hefbrug in Alphen te rijden. Hier is het behoorlijk open dus werden de “uit de wind” posities weer ingenomen. Na de hefbrug werd er verrassend rechts af geslagen om even later de Treinweg (de trein was helemaal niet weg, er reed een blauwe met 19 inzittende, een aantal waar de NS zeer tevreden over zou zijn op dit traject) naar Aarlanderveen op te rijden.

MT171028 Oude Herberg MT171028 Molen Aarlanderveen

 Foto: Henk v.d. Berg - Het Oude Rechthuis                                                                                          Foto: Huug v. Hal - Molen Aarlanderveen

In Aarlanderveen had Willem de koffie besproken in Het Oude Rechthuis. Hier lieten de renners zich uit de wind gezeten de koffie met punt heerlijk smaken waarbij opgemerkt moet worden dat mergpijpjes het erg goed doen binnen de TFC en toen de laatste kruimels naar binnen waren gewerkt werden de paardjes weer opgezocht voor de altijd lastige tweede helft. Om een oude voetbalwijsheid aan te halen: Aarlanderveen uit, nooit gemakkelijk.

MT171028 Lunch 1

 Foto: Henk v.d. Berg - Koffie met punt of mergpijpje (moeilijke beslissing)

Via de prachtige Hogedijk langs de Ringvaart (niet die om de Haarlemmermeer) en de Korteraarseweg werd de golfbaan in Alphen bezocht om vervolgens aan de westkant Ter Aar te ronden en via de Kerkweg de Ringvaart weer op te zoeken. Voor Nieuwveen werd er weer afgebogen om wederom aan de westkant de Langeraarse Plassen en de Geerpolderplas voorbij te snellen. Bij Bilderdam ging het over de brug langs de Drecht door naar Leimuiden. Hier zat het erop met "aar" in de bordjes want na AARlanderveen, 2x het AARkanaal, Ter AAR en LangerAAR ben je er wel weer mee klAAR.

MT171028 Lunch 2

 Foto: Henk v.d. Berg - Zou er nog een tweede bakkie in zitten?

Hier wachtte de rijders opnieuw een verrassing want er werd niet linksaf geslagen richting Sassenheim maar rechts af naar Burgerveen waar koers werd gezet naar Nieuw-Vennep. Dwars door het centrum, waar het altijd even opletten is, naar Zwaanshoek en door naar Hillegom en De Zilk (in de toekomst kan hier voor het bordje Noorwijk worden gesprint!). Bij de Ruigenhoek nog een kleine verrassing want hier werd er nog besloten om het Noordwijkse vliegveld aan te doen en Noordwijkerhout te meiden. Door de altijd mooie duinen werd Noordwijk bereikt met 100,2 km op de tellers. Willem werd bedankt voor een hele mooie rit en er werd nog nagekaart bij Cafe De Rosser. Willem Ouwerkerk had toen al zijn laatste lunch voor De Klucht klaar gemaakt en moest alleen nog het avondmaal voor zijn laatste gasten tot een goed eind brengen, de volgende maandtocht heeft hij geen excuus meer om te verzaken.

De maandtochten van 2017 zitten erop maar de commissie Maandtochten denk al na over wat er in 2018 op het programma komt te staan. De komende donkere dagen voor en na de Kerst zijn geen belemmering om te gaan fietsen. Door de ingegane wintertijd worden wel de starttijden aangepast maar er wordt bij de TFC het hele jaar gewoon doorgefietst.