Meerdaagse 2017

Dag 1 Noordwijk - Schagen

De 27ste Meerdaagse ging vanmorgen, Woensdag 7 Juni ,van start. Als vertrekpunt was het vertrouwde adres gekozen (Restaurant De Klucht) en de renners, partners en uitzwaaiers werden getrakteerd op koffie / thee en heerlijke cake. De bagage werd in de bus van De Klucht geladen welke door Tineke Ouwerkerk later op de dag naar Schagen zou worden gereden. Nadat voorzitter der TFC Piet Groen de meute had toegesproken werd het woord aan de commissie Meerdaagse gegeven. Gerard Duijndam had de schone taak om de renners op de hoogte te stellen van de doelen van de dag. De tijd gaat snel, zeker als het gezellig is, en alras was het tijd om te vertrekken.

MD2017 dag 1 Vertrek 2

John heeft zijn tas voor transport ingepakt

Met een WZW wind met snelheden boven kracht 7 was het wel zaak om goed bij de les te blijven om ongelukken te voorkomen. Was het bij het vertrek nog droog, bij het binnen rijden van Noordwijk Binnen was dit niet meer het geval maar bij het verlaten van Noordwijk was het alweer opgeklaard. Deze wisselachtige weersomstandigheden zouden tot ver na de lunch een standvastige factor zijn. Voor de storm uit was het rijden geen probleem, kwam de wind van de zijkant moesten alle zeilen worden bijgezet om het roer recht te houden.

MD2017 dag 1 1ste Lek MD2017 dag 1 Lek wachten 4

1ste lek                                                                                   wachten tot het lek gedicht is

 MD2017 dag 1 1ste Plas lek MD2017 dag 1 2de Lek 

  plas lek                                                   2de lek

Met De Kwakel in zicht werd de eerste lekke band gemeld, Dirk de Dank Hazenoot kon aan het werk terwijl menigeen een goed heenkomen zocht bij een nabij gelegen boerderij. Edmond Sadic Issac werd nog bijna geverbaliseerd voor wildplassen maar zijn smoes van “op mijn leeftijd ....” werd door de langsrijdende gendarmerie met een grote glimlach geslikt.

Verder ging het richting Amsterdam en vlak na de voormalige chemische fabriek Cindu werd het pontje vermeden om toch vooral voor de bui te blijven rijden. Weermannen Gerard de Stip Duijndam en zijn co-piloot Willem de Nijdige van Klaveren zaten er echter volledig naast want de groep reed nog geen twee minuten later door een hevige bui zonder ergens een schuilplaats in de buurt. Na de Amstel verlaten te hebben werd er koers gezet naar de Schellingwouder brug. Dit obstakel, waar de wind vrij spel had, werd niet zonder slag of stoot genomen daar de tweede lekke band van de dag werd gemeld. Bovenop de brug moest Cees de Oliebaron Spruijt de handen uit de mouwen steken. De eerste poging strande na 50 meter en moest Cees weer aan de slag. Het geluk was echter aan zijn zijde want op de brug bleef het net droog waar de rest van de groep een nat pak haalde omdat zij 100 meter verder een plekje uit de wind hadden gekozen.

 MD2017 dag 1 Marken lunch MD2017 dag 1 Sijtje Boes op Marken

  even uit de wind op Marken                                                 Sijtje Boes op Marken

Nadat ook dit euvel verholpen was werd Durgerdam gepasseerd en kon er koers worden gezet naar de lunch die gereserveerd was op Marken. Een derde lekke band diende zich op een ongelukkig moment aan. Met nog 5 kilometer tot de lunch was het Huug de Thaise Croissant van Hal die ondanks zijn nieuwe fiets aan de bak moest. Met zijn schijfremmen had ook het systeem van snelsluiters zich gewijzigd en was het even puzzelen hoe dat nu precies moest. Met vereende krachten werd ook deze hobbel genomen en konden de mannen weer op pad. Aan de haven naast Sijtje Boes werden de renners getrakteerd op een heerlijke kop warme tomaten soep, koffie / thee, een broodje ham kaas gezond en een kroket. Sjef Rubberen Robbie Dubbeldeman vond hier zijn Waterloo voor de dag en liet zich door zijn hulptroepen ophalen en naar het episch centrum van deze Meerdaagse verplaatsen. De resterende renners moesten de dijk van Marken nu tegen wind ronden en dat viel niet mee. Zwalkend over het fietspad als hadden ze de nodige biertjes tot zich genomen ipv koffie en thee werd uit eindelijk Monnickendam aan gedaan waar de wind weer de vertrouwde positie in de rug innam.

De weg naar Volendam was een wel bekende. Onder de dijk van het IJsselmeer bleek dat de ’s morgens nog ietwat zuidelijk richting van de wind was verdwenen en deze steeds meer westelijk werd. Niet heel gunstig omdat deze nu veelvuldig van opzij kwam. Na de dijk van Volendam werd er verder gereden naar Edam en wel naar het bruggetje waar in 1984 de Stiptoer was gefotografeerd. Gezien het weer werd de confrontatie niet gezocht om een vergelijkbare foto te nemen. De koppies zijn toch wel een beetje veranderd in de loop der jaren.

MD2017 dag 1 Schagen biertje

 een verdiende versnapering in de bar van het hotel

 MD2017 dag 1 Schagen Uitvalbasis Igesz MD2017 dag 1 Schagen Dom

  uitval basis Igesz                                                                    dom in Schagen

De borders van het IJsselmeer werden nog lang niet verlaten en Scharwoude, bekend van een Maandtocht van vorig jaar werd in vliegende vaart gepasseerd. Op naar Hoorn, dat rechts bleef, om dan af te buigen naar Berkhoud, Zuidermeer, Noordermeer, Opmeer, Winkel en Lutjewinkel om dan in Schagen te landen. Afhankelijk van het merk fietscomputer waren er tussen de 145 en 150 km verreden. Nu konden de dames en heren van de residentie aan het werk om de heren van het nodige vocht te voorzien. Nadat de eerste dorst was gelest werden de kamerindelingen bekend gemaakt en kon er gedoucht worden. Tijdens het diner nam speaker Gerard de tijd om over de dag te vertellen en wie er naar zijn bescheiden mening voor de dagprijs in aanmerking kwamen. John de Flep Hermans had de meeste punten gescoord en hij mocht vanwege zijn niet aflatende inzet, n.l. toen het heel zwaar werd, de Pollekes trui in ontvangst nemen. Dirk als goede 2de werd met een mooie fles witte wijn beloond.

 

MD2017 dag 1 Schagen wat een spreker is die man MD2017 dag 1 Schagen uitreiking Pollekens trui  

 wat een spreker is die man ....                                       de Pollekes trui                                                        

De dag van morgen werd door alweer Gerard, wat een spreker is die man, voor besproken en deze zal in het teken staan van het 40 jarig jubileum van de Ronde van Texel (zeilregatta om het eiland). Gerard was voor de reunie uitgenodigd maar kon vanwege zijn verplichtingen met de TFC niet aanwezig zijn. Maar omdat we toch op Texel zijn gaan we op de koffie bij de organisatie van het evenement. De cie heeft hiervoor toestemming gegeven en de renners moeten alleen een uurtje eerder op om niet teveel van het dagprogramma af te wijken. Voor deze groep van geoefende sporters geen enkel probleem (zeiden ze ’s avonds). We gaan het zien morgen, wie wel en niet op tijd aan het ontbijt verschijnt. Verslag van de rit van morgen zal ijs- en weder dienende ’s avonds weer op de site te vinden zijn.

 MD2017 dag 1 Schagen uitreiking Pollekens trui 2

  en de verdiende winnaar (De Koninck) is ...  John Hermans