Meerdaagse 2017

Dag 2 Ronde van Texel

MD2017 dag 2 Veerboot

 de veerboor naar Texel (foto Piet Groen :-) )

Op tijd waren ze allemaal en dat was maar goed ook want het depart was scherp afgesteld op de vertrektijd van de boot naar Texel. Jammer was het daarom dat Willem de Klucht Ouwerkerk al lek was voor zijn fiets het pand had verlaten. Hierdoor stonden de helpers wel droog en uit de wind maar de tijd liep wel door. Om de verloren tijd in te halen werd vooral Sjef Rubberen Robbie Dubbeldeman op de proef gesteld en hij moest te kennen geven dat het tempo hem al snel te veel werd. Na zijn tweede en derde adem gevonden te hebben kon er na, bij Callanrsoog, van de wind af te zijn gedraaid lekker worden door gereden. Zonder veel moeite werden Groote Keten, Julianadorp en de Donkere Duinen achtergelaten en Den Helder binnen gereden. De boot ontdeed zich net van zijn overgezette lading en daardoor moesten de renners erg lang voor het stoplicht wachten. Koersdirecteur Piet de Mediator Groen liet dat niet op zich zitten en met gevaar voor eigen leven stak hij over om bij de kassa geen tijd te hoeven verliezen. Toen het peloton eindelijk aan de kassa verscheen konden ze dan ook zo doorrijden. Het was Piet echter geweigerd vooraf te betalen dus eerst nadat de laatste gepasseerd was kon hij met de pinpas aan de slag. Nerveus geworden lukte dit niet en zocht hij zijn heil bij zijn eigen pas. Toen dit eindelijk klaar was, was Piet de eerste die de boot miste. De deuren waren al gesloten en de klep opgehaald. Als laatste man, slot op de deur, kon hij slechts toezien dat dit proces netjes verliep alvorens de mannen uit te zwaaien. Het door Piet aangezwengelde protest bij de TESO leverde later wel een schriftelijk antwoord op maar geen excuus of restitutie (voor extra consumpties). Eigen schuld dikke bult! Piet was gedoemd te wachten op de volgende boot.

MD2017 dag 2 Veerboot 2 MD2017 dag 2 Veerboot 3

 op weg (Marsdiep) naar Texel                                               even uit de wind

Aangekomen aan de overkant konden de renners die de loopplank wel gehaald hadden 2 dingen doen: wachten op Piet of door rijden naar Paal 17 waar Gerard de Stip Duijndam als oud overall winnaar van de Ronde van Texel een afspraak had met de organisatie van dit 40-jarig evenement. Voor het laatste werd gekozen. Via Den Hoorn waar het Huug de Thaise Croissant was die lek reed, De Westen, Westermient en Eco Mare stonden de heren even later op het strand bij Paal 17 waar het een drukte van belang was met het op strand brengen van de boten die zaterdag 10 juni de strijd met elkaar zouden aangaan. De koffie smaakte prima en Piet bleef nog lang uit zicht. Kort voor 12 uur, Willem de Klucht en Huug de Thaise Croissant hadden in de tussen tijd al van de gelegenheid gebruik gemaakt om de ’s morgens gerepareerde banden bij de lokale fietsenmaker van verse lucht te voorzien, kwam Piet aan. De thee was zoals altijd erg heet en de mannen ongeduldig zodat Piet niet echt tot rust kwam.

MD2017 dag 2 Paal 17 4 

  wachten op slot op de (veerpont) deur, Piet

MD2017 dag 2 Paal 17 6 MD2017 dag 2 Paal 17 7

   bij Paal 17 is het goed toeven                                                                 zeilvrienden Loos en Duijndam

Via De Koog en de Slufter, waar slechts een glimp van werd opgevangen door de oplettende kijker, kwam de rode vuurtoren in zicht. Huug bleek nu een afloper te hebben. Cees de Pruim van Zuijlen stak een helpende had toe en brak het ventiel af. De band bleef hierna echter wel op spanning. Met het Eierlandse Gat of Engelschmangat op de achtergrond was het tijd voor een groepsfoto alvorens de laatste kilometers naar de lunch in De Cocksdorp af te leggen.

Ook dit maal was het tomatensoep en een broodje kroket. Met de broodjes kaas en ham was de lunch compleet. Het plan om de boot van 3 uur te nemen werd ter zijde geschoven gezien de forse wind die nu tegen zou komen te staan. Dit betekende dat het extra lusje naar Wieringen werd geschrapt en naar de volgende dag werd verschoven. Voor Rubberen Robbie betekende dit dat er hulptroepen waren om hem een beetje uit de wind te houden, ook na de oversteek met de boot. Je zag zijn opluchting en hij kreeg direct weer een beetje kleur in zijn gezicht.

MD2017 dag 2 Vuurtoren Texel 3

 op de kop van Texel met de vuurtoren  

MD2017 dag 2 De Cocksdorp Lunch MD2017 dag 2 De Cocksdorp Lunch 2

 fietsen onderdak in De Cocksdorp                                          tomatensoep

Na De Cocksdorp te hebben verlaten werd er op de dijk langs de Waddenzee tempo gemaakt. Om de eentonigheid te doorbreken werd bij Oost besloten om recht tegen wind naar Den Burg te rijden om zich daar te laven aan een “Hongerpunt”. Cees de Pruim zag af van deze traktatie en Piet de Mediator zag kans deze lekkernij te schenken aan een dame in een scootmobiel. Zij was er zeer verguld mee. Bedankt Cees.

MD2017 dag 2 Den Burg Hongerkoek MD2017 dag 2 Den Burg Hongerkoek 2

 hongerkoek                                                                                              wie maakt me los

De boot van 3 uur was inderdaad al weg en om de tijd te doden (?) werd besloten tot een klein uitstapje naar de begraafplaats van enkele honderden Georgiers die aan het einde van de 2de W.O. door de verslagen bezetter alsnog werden gefusilleerd. Na de kortstondige bezichtiging had Sjef het toch nog even lastig maar moest aan de bak want we wisten nu dat de boot op niemand wacht. Hij beet op zijn tanden en hield vol.

MD2017 dag 2 Georgische graven 3 MD2017 dag 2 Georgische graven 6

  graven van de gefusieerde Geordiers                                                      tekst en uitleg 

Bij de boot was het Piet die als eerste door het poortje ging want een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen. Na van het uitzicht tijdens de overtocht te hebben genoten werd de volgende lekke band al in Den Helder gemeld. Cees de Oliebaron was weer de klos.

MD2017 dag 2 bandje repareren 3 

  wel opletten dan kan je het volgende keer zelf

Nadat ook dit obstakel was genomen ging het tegen wind verder naar De Kooy om over de open vlaktes Anna Paulowna te doorkruisen. Sjef was in de tussentijd al aan zijn 13de adem toe maar John de Flep Hermans wist hem, op eigen wijze, dusdanig te motiveren dat Sjef zijn rug nogmaals strekte en met het snot voor ogen, met nog slechts aandacht voor het achterwiel van zijn voorganger, aanhaakte om nooit meer los te laten. Na de laatste rechte rakken te hebben volbracht werd via Wieringerwaard en Nes, Schagen weer bereikt. Met 132 km op de teller (boot meegerekend) kwam de groep compleet aan bij Hotel Igesz.

 MD2017 dag 2 Schagen biertje

  even bijkomen op het terras van de residentie (Sjef was opzioek naar zijn laatste adem)

MD2017 dag 2 Schagen biertje 3 MD2017 dag 2 Schagen biertje 2

 Cees won later een 2de dag op de tandem                              er werd wat afgelachen

Het bellen met het thuisfront bracht John slecht nieuws en hij besloot huiswaarts te keren om de zorg voor zijn eega op zich te nemen. Hij had nog net tijd om de Pollekes trui te wassen en te dineren voordat zijn chauffeur ter plekke was om fiets en rijder in te laden. De koerscommissie was hierdoor erg van slag en mede door de mededeling van Sjef dat hij de volgende dag een rustdag zou nemen, werd er besloten de trui niet uit te reiken. De commissie was unaniem over de verdeling van de resterende dagprijzen. Cees de Oliebaron verdiende de pechprijs. Cees, de lekke banden beu, wisselde ’s avonds nog zijn buitenband om verder malheur te voorkomen. Sjef kreeg de aanmoedigingsprijs voor zijn ontembare doorzettingsvermogen, het tekens weer kunnen klimmen uit diepe dalen en, na enigszins weer te zijn bijgekomen, het tonen van een goed humeur en gevoel voor humor. Cees de Pruim van Zuijlen werd voor zijn harde werken niet beloond en moet dus morgen nog een keer aan de bak op de tandem.

’s Avonds werd de dag nog geëvalueerd en met de slotsom dat het een enerverende dag was geweest werden de kamers opgezocht.