Maandtocht 28 juli 2018

Langs sloten en vaarten

 

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de thuisblijver hadden weer ongelijk. Ja de dag begon met een overtrekkende bui, zeer welkom na de droogte van de afgelopen weken, maar met de huidige communicatieve vaardigheden binnen de TFC was dit probleem snel opgelost en werd er een uur later gestart. De bui bleef wel lang in het zicht maar met goed stuurmanskunst werd er telkens weer van weggereden.

Nadat daghopman Cees Spruijt om half negen nog even bij sporthal Duinwetering had gekeken of iedereen de verlate start had meegekregen, er was niemand te zien, was het om half tien geen drukte van belang. Slechts elf mannen melden zich voor de Maandtocht Juli en eentje mocht als uitzondering een stukje meerijden. Nadat Cees zijn spiekbriefje had geraadpleegd en het eerste deel van de route bekend had gemaakt kon er worden vertrokken.

Het was prettig dat er direct een aardig tempo werd gereden, dit zorgde voor de nodige rijwind welke een aangename verkoeling te weeg bracht. Via TFC sponsor Kraska Salami, U weet dat directeur Anton erelid is van de TFC, werd er naar de Kaag gereden om daar een lusje wegens wegwerkzaamheden te maken naar Abbenes om dan toch de Ringvaart op te zoeken. In gestrekte draf, half voor de wind, ging het naar Leimuiden.

MT201807 Piet Cees MT201807 Brug open

 Foto: Piet Groen - Cees in de achtervolging  -  Met veel water moet je soms even wachten

Aan de Drecht links af naar Bilderdam en over het smalle pad naar het sluisje aan de Amstel. Hier werden we begroet door TFC’er Cock Jue. Hij zat hier heerlijk in de schaduw van een kopje koffie te genieten. Het sluisje aldaar is voorzien van een nieuwe voetgangers en fietsers oversteek met een automatisch hek, een grote verbetering met de oude situatie waar menigeen op zijn fietsschoenen bijna te water is geraakt.

Kopman Cees werd in deze uren door telkens andere vooroprijders ondersteund en dat was aan het tempo, wat maar niet terugzakte, goed te merken. Langs de Amstel werd dan ook lekker gekoerst totdat er werd afgebogen om de Kromme Mijdrecht te gaan volgen. Heerlijk fietsen is het hier. De lange stukken worden afgelost met onoverzichtelijke bochten waar fietstechniek geen overbodige luxe is. Vlak voor Noordse Dorp werd de koers verlegd richting Mijdrecht en Wilnis.

MT201807 Edmond Issac MT201807 Piet Cees Dirk Huug

 Foto: Piet Groen - Edmond tussen Wilnis en Kamerik  -  Wachten voor het stoplicht op de brug

Verder ging het langs de Wilnisse Zuwe tot aan de Geer die werd overgestoken om de Van Teylingenweg te volgen en Kamerik en Woerden te doorkruisen. Na de A12 werd de Haardijk genomen, weer zo’n mooie weg, autoluw, waar het prachtig fietsen is. Nu was Cees het hiermee niet helemaal eens want hij werd getrakteerd op zijn tweede lekke band van de dag. Piet Groen moest even groeten bij een oud collega die aan de Haardijk een prachtige boerderij met stallen en melkhuis hadden omgebouwd tot B&B. Toen er weer vertrokken wilde worden stond Cees ridder te voet. Vele handen maken licht werk en we konden dus snel verder en via de Zuid-Linschoterzandweg werd stopplaats Oudewater bereikt.

MT201807 Lunch

 Foto: Piet Groen - Lunch (ernstige gezichten want ze kunnen het niet op)

Bij Lumiere werd de zeer overvloedige lunch gebruikt en was er koortsachtig overleg in hoeverre de middagetappe moest worden gekort ivm tijdrit van de Tour want deze wilde men ook wel zien. Er waren voorstanders voor de hele rit en voor de kortste weg terug. Cees koos voor de gulde middenweg en bleek dus goed te kunnen polderen.

De wind stak z’n kop op en met de lunch nog niet helemaal ingedaald werd het even op de tanden bijten alvorens via Hoenkoop, Hekendorp, Haastrecht en Stolwijkersluis in Gouda te belanden waar bij het sluizencomplex de Hollandsche IJssel en het Gouwe Kanaal werden overgestoken. Aan de Stoofkade kwamen we weer tot stilstand want er werd weer “lek” gemeld. Daghopman Cees liet een gebrom horen waar meneer pastoor niets mee van doen wil hebben. De al eerder ingeschakelde hulptroepen kweten zich deze keer zeer minutieus van hun taak en met zijn laatste binnenbandje gemonteerd ging Cees weer opgewekt werden.

MT201807 Joop bezig MT201807 Piet

 Foto: Piet Groen - Cees' 2de lekke band  -  Piet geniet

Langs de Gouwe werd de hefbrug van Waddinxveen aan de rechterhand gesignaleerd maar niet beklommen en plotseling bleek Cees ons naar zijn oude liefde Boskoop te hebben geleid. Ook hier een hefbrug die ook niet beklommen werd en voordat de derde hefbrug, die van Alphen, werd aangedaan, stuurde men links af naar Hazerswoude Dorp. Ook hier stond de aanwakkerende wind tegen en moest er diep in de beugel worden gereden. Menig zweetdruppeltje werd dan ook gelaten voordat Zoeterwoude in zicht kwam.

Dwars door Leiden langs de Brandweer en de sportvelden aan de Boshuizerkade werd de brug over de Rijn beklommen voordat het in de Lage Mors mis ging. Weer lek, nu niet daghopman Cees maar good old Edmond Issac was de Sjaak. Gelukkig had Joop Zonderwijk al menig keer deze dag assistentie verleend dus zou het klusje weer snel geklaard zijn. De dader (een miniscuul ijzerdraadje) werd wel snel gevonden maar er moest 4 man aan te pas komen om het uit de buitenband te krijgen.

MT201807 Edmond lek MT201807 Kerk en toren

Foto: Piet Groen - Edmond lek in de Lage Mors  -  Al ziet men kerk of toren staan dan is de rit nog niet gedaan

Het zou het laatste obstakel van de dag zijn want na het Universiteitsterrein, Oegstgeest en Rijnsburg kwam Noordwijk in zicht. Bij de Klei nam Jan Breedijk afscheid om via de Maandagse Wetering snel Noordwijkerhout op te zoeken. Bij de Achterweg sloegen Piet Groen en Ton Stravers (rijdend in de witte trui van de beste jongere) af richting Boeckhorst en net achter het bordje Noordwijk sloeg Dirk Hazenoot het Vinkenveld in. Huug van Hal, Gerard Duijndam, Piet Augustinus en Cees van Zuijlen vervolgde hun weg om bij TFC sponsor De Rosser met een kopje koffie nog even na te genieten van een zeer zomerse rit. Alle lof was er voor Cees Spruijt die een prachtige tocht had uitgezet. Kortom zoals gezegd, de thuisblijvers hadden ongelijk.

MT201807 Ton Stravers MT201807 Dirk

 Foto: Piet Groen - De beste jongere Ton Stravers  -  Die trui ging aan mij voorbi

De volgende maandtocht is op zaterdag 25 Augustus en staat dan onder leiding van Dick van Leeuwen.