Maandtocht 30 Juni 2018

Rond het Twiske

 

Een stranddag, dat was het en een mooie ook. Verrast was de daghopman Gerard Duijndam dan ook dat er toch nog 22 mannen aan de start verschenen, 22 die de roep van een starnddag hadden weerstaan en zich, voorzien van volle bodons, naar Sportpark Duijnwetering hadden begeven. Het was een ratjetoe want buiten enkele BPG'ers waren er ook de nodoge snelle jongens die wel wilde zien waar Gerard gedacht had heen te gaan. Om vergissingen tegen te gaan was Huug van Hal bereid gevonden de daghopman te ondersteuen, twee weten meer dan één, niet waar. Nadat men elkaar eens had getaxeerd en Gerard een tipje van de sluier had opgelicht voor wat betreft de route van de dag werd er klokslag half negen gestart.

Over het parcour van de eerste dag van de Meerdaagse werd er naar het noorden gereden en werd direct duidelijk hoe de wind waaide, tegen dus. Nu was dat niet vervelend want het was al behoorlijk warm.

Via de Sancta Maria, het Como meer, camping Vogelenzang, Landgoed Elswoud werd het koers gezet naar het Kopje van Bloemendaal dat echter links bleef liggen om door te rijden naar Santpoort-Zuid en Spaarndam. Hier werd het parcours van de Meerdaagse verlaten om langs de westzijde van Zijkanaal C naar het Pontje Buitenhuizen te rijden. Alvorens hier het Noordzeekanaal over te varen werden 2 mannen de wacht aan gezegd en deze konden vertrekken. De redenen werden nog niet vrijgegeven maar het gerucht gaat dat er tegen de regels van de Maandtocht zou zijn gezondigd.

Tijdens het wachten op de pont, deze was gemist door drink- en plasstops onderweg, werden bijna nog een 4 tal renners voor het foto moment buitengesloten, deze heren vonden het in eerste instantie niet nodig te poseren voor een prachtig plaatje voor het verslag. Tot de dreiging met naam en toenaam te worden genoemd in dat zelfde verslag tot hen doordrong en ze met gezwinde spoed hun plaats innamen. Het resultaat mag er dan ook zijn.

MT201806 Pont Buitenhuizen

Foto door een vriendelijke toerfietser

Na het genieten van de overtocht en de frisse wind die het ergste zweet wegblies ging het peloton in gestrekte draf verder langs de mooie plaatjes Nauerna en Westzaan naar Zaandam waar de Russische Buurt werd aangedaan om aldaar de Zaan over te steken en vervolgens Oostzaan aan te doen. Dwars door het Twiske werd geprobeerd Landsmeer zonder doodlopende parkeerterreinen te bereiken, hetgeen jammerlijk mislukte. Zelfs Garmin was van slag want plotseling reed het halve peloton over het prachtige gras van een zonneweide en daar lag het fietspad toch echt niet.

Ondanks deze wilde avonturen kwam Landsmeer toch opduiken, van Ferdi E. geen spoor. Dwars door het waterrijk landschap ging het veder naar het Noordhollandsch Kanaal welke bij Het Schouw werd overgestoken met de pont, samen met een groepje e-bikers uit Noordwijk. Je ziet ze tegenwoordig ook overal.

MT201806 Lunch rechts

Foto Huug van Hal

Het begon langzamerhand tijd te worden voor de lunch, zeker omdat eerdere berichtgeving gemeld had dat de lunch in Landsmeer zou plaatsvinden en dar worden de hongerige magen dan op afgesteld. Eerst moest de Stellingwouderbrug bedwongen worden en die was via Het Nopeind, Zunderdorp en de Zwartegauw te vinden. In de afdaling moest plotseeling scherp linksaf worden geslagen om het Zeeburgereiland en nieuwe diep niet af te rijden waardoor de lunchplek zou worden gemist. Midden in het IJ was de tafel gedekt en 20 bezwete mannen konden direct aanschuiven. De fietsen stonden goed in het zicht en de bediening was voortreffelijk neet als hetgeen dat werd voorgeschoteld. Dat twee belegde dubbele boterhammen veel was bleek wel toen menig hapje verdween in de achterzak om op later tijdstip te worden genuttigd, dat het staartje van de makreel(salade) nog kwistig heen en weer bewoog deerde niemand.

MT201806 Lunch links

Foto Huug van Hal

Nadat de vaste wal weer was bereikt werd Amsterdam doorklieft via de Linnaeuskade waar op het eind de Amstel lag te wachten. Hier werden sommige renners weer wat brutaler want men dacht de weg wel te weten. Dat is ook niet zo moeilijk want met de Amstel aan je rechterhand (dat is waar je duim links zit) kom je vanzelf in Ouderkerk aan de Amstel en met de Amstel aan je linkerhand kom je via Nes aan de Amstel in Uithoorn. Hier wordt het weer lastiger want via Legmeer, De Kwakel kom je dan bij Vrouwentroost aan de Westeinderplassen. Houd het water aan je rechterhand dan kom je bij Leimuiden uit, brug over en de Ringvaart volgen.

Wachtend op het dalen van de brug over de Ringvaart zag je de mannen tekenen van onrust vertonen. Tijdens de Maandtocht worden de contacten hernieuwd, verstevigd, verbeterd etc. en is het zeker geen rij ze eraf competitie maar met de hoeveelheid snelle mannen die zich overigens tot dan toe zeer sociaal hadden opgesteld, waarvoor hulde, kon een versnelling eigenlijk niet uitblijven.

MT201806 Route

De ontsnapping verliep in twee delen, de eerste hield stand tot de oversteek bij Weteringbrug en de tweede liep tot Buitenkaag waar wel weer keurig gewacht werd op de toerende collegae die er trouwens best wel de sokken in hielden zonder te overdrijven. Uitbollend werd bij ’t Soldaatje afscheid genomen van de Voorhoutse delegatie en bij DMN (de machinefabriek Noordwijkerhout) werden de nu nog Noordwijkerhouters uitgezwaaid. Bij de nog altijd te koop staande prieëlen aan de grens van Noordwijk werd de groep gesplitst in Zeeërs en Binders plus Katwijkers en was de tocht gedaan. De beloofde 130 km waren er 5 meer geworden, dat valt binnen de marge van plusminus 10 %, een lekke band en zonder plasstoppen na de eerste pont was een dagje fietsen met rond 30 °C tot een goed eind gebracht Gerard en Huug werden bedankt voor bewezen diensten. Wat een stranddag had kunnen zijn was een hele mooie fietsdag geworden.