Maandtocht 31 maart 2018

Dwars door het Groene Hart

De kop is er af, we zijn weer begonnen. Daghopman Gert Cramer had de Joop Zoetemelk Classic aan zich voorbij laten gaan en weer en wind (en kou) getrotseerd om de Maantocht Maart 2018 voor te rijden en een prachtige locatie te vinden waar de innerlijke mens weer op krachten kon worden gebracht. Dat de TFC’ers er zin in hadden bleek aan de start. Maar liefst 28 heren gaven acte de présence voor een rit door het Groene Hart. Althans dat werd verondersteld totdat er werd gevraagd wie er tot de tussenstop meeging, dat waren er slechts 15, de rest had volop excuses om eerder af te zwaaien. Jammer gezien de tijd en moeite die Gert zich getroost had.

De groep werd in tweeën gesplitst om de veiligheid en de medeweggebruikers niet in gevaar te brengen. Het leek logisch dat de groepen zich zouden verdelen in eerdere afbuigers en zij die de hele tocht zouden rijden. Dit drong pas bij de eerste lekke band tot een ieder door maar vanaf dat moment kon iedere groep zijns weegs gaan. De afbuigers reden door om, naar later bleek een rondje ringvaart te doen. Een route waar weinig voorbereiding voor nodig is en je bijna niet kan verdwalen.

MT201803 Lek

Foto: Piet Groen - Lek 1, Dirk Meeuwenoord kan nu nog lachen

De eerste lekke band was voor gastrijder Ton Stravers. Hij kon direct zijn kwaliteiten als bandenplakker laten zien maar Frans de Haas stelde een binnenbandje ter beschikking om niet te lang in de kou stil te hoeven staan. Cees v.d. Niet, jawel hij zit weer op de fiets, gebruikte het oponthoud om overtollig gewicht te lozen in de sporthal van Nieuw-Vennep waarvoor de renners waren haltgehouden. Zelden zo’n grote glimlach gezien toen hij terugkwam.

Niet lang nadat de heren weer op gang waren getrokken door Gert en hulphopman Arie Ouwehand werd er wederom lek gemeld. Nu was het de beurt aan Dick Meeuwenoord die ridder te voet stond. Het euvel werd snel verholpen en vervolgens deed ook deze groep de Ringvaart aan. Sjef Dubbeldeman die stiekum had aangehaakt vond het ver genoeg en nam afscheid van de groep en stuurde richting Leimuiden om huiswaarts te keren.

MT201803 Ei

Foto: Piet Groen - Een ei hoort er bij

De Westeeinder Plassen werden met de klok mee genomen om via De Kwakel, Blokland en Zevenhoven de Nieuwkoopse Plaasen te toucheren. Met Bart Postma en Paul Overmars om de tweede rij werd Aarlanderveen doorkruist om dan de Oude Rijn op te zoeken en bij Alphen de hefbrug te beklimmen. ’t Woutje kon nu niet ver meer zijn want er stonden al meer als 60 km op de tellers. Na enige slingertjes werd het etablissement gevonden en konden de paardjes even gestald worden. De dames van de bediening waren uiterst vriendelijk, de soep stond al ras op tafel en vond de weg naar de innerlijke mens als vanzelf. De broodjes, geserveerd op een prachtige schaal met diverse beleg, volgde de soep en nadat de warmte van de kas tot diep in de kille botten was door gedrongen kon de rit worden vervolgd.

MT201803 Lunch

Foto: Piet Groen - Lunchtijd

Via Hazerswoude Dorp werd, met een lusje door park Bentwoud, Benthuizen bereikt en langs de Zoetermeerse Plas naar witte geiten boerderij ‘t Geertje koers gezet. Hier was het oppassen geblazen daar de grote massa bezoekers het fietspad bevolkte. Na Zoeterwoude en de Korte Vliet kwam de Oude Rijn weer in zicht en via Valkenburg werd in Katwijk afscheid genomen van de Katwijkse koersdirectie. Bij Ouwehand (P&P) waren het de Noordwijkerhouters die hun weg vervolgden via de Maandagse Wetering waar de Noordwijkers via de Herenweg op het bordje Noordwijk afkoersten.

MT201803 Groep

Foto: Piet Groen - De achterkant van het gelijk

Al met al een prachtige rit door het Groene Hart met een koele start en stijgende temperatuur gedurende het vervolg van de dag. Gert kreeg alle eer voor deze geslaagde Maandtocht. Als opwarmertje voor de opening van het seizoen, welke op 8 April staat te gebeuren, een mooie gelegenheid te kijken hoe het er met de benen voorstaat en of er nog moet worden getraind de komende dagen. Kortom de kop is er af, wielerseizoen 2018 is (bijna) begonnen.