Maandtocht 3 November 2018

"Aar" en "Wou" tocht (the last post)

 Laat, maar niet te laat, is de Maandtocht van Oktober 2018 onder schitterende omstandigheden verreden. Willem v.d. Hoeven had de extra week aangegrepen om nog eens goed na te denken over parcours, snelheid, veiligheid en wat al niet meer zij. Dit was ook wel nodig want niet minder als 26 deelnemers stonden zaterdag 3 November te trappelen aan het vertrek bij sportpark Duinwetering. Alle groepen waren goed vertegenwoordigd wat natuurlijk ook de bedoeling is van de Maandtocht.

MT201810 Compositie

Foto Piet Groen: prachtige herfsttafel

Daghopman Willem hield zijn maiden speech met diverse aandachtspunten waaronder het meerijden van verschillende BPG’ers waardoor er met een aangepast tempo zou worden gereden, de veiligheid onderweg en dat door de gevallen bladeren het hier en daar glad zou kunnen zijn en er dus geen sprintjes voor de blauwe bordjes gehouden zouden worden.

Klokslag 9:00 uur zette de blauwe trein zich in beweging in de richting van “Aar”, een U allen bekend gebied dat (gelukkig?) nog geen aansluiting met de gemeente Noordwijk heeft gezocht. Voordat deze streek bereikt werd, was er nog wel een bezoek aan onze buurgemeente Noordwijkerhout en buiten gebied De Zilk want je wit natuurlijk wel je nieuwe plaatsgenoten leren kennen. Aan het tempo was te merken dat de renners erg nieuwsgierig waren want er werd niet erg doorgereden, hetgeen de samenhorigheid ten goede kwam, gezellig!

MT201810 Drinkstop

Foto Piet Groen: even een slokje

Bij Hillegom was het echter uit met de pret want de morgenstond mag dan goud in de mond hebben, er werd al snel uitgekeken naar de koffie. Dat deze pas aan het einde van de “Aar” was gedacht, mocht de pret niet drukken. De eerste “Aar” was de Langeraarseweg net voorbij Bilderdam, wat volgde waren: Langeraar, Langeraarse Plassen, Korte Aar en Ter Aar. Nog steeds geen koffie want die was eerst bij Aarlanderveen.

De grootte van de groep deelnemers aan de Maandtocht was echter behoorlijk onderschat door de uitbater van de gelegenheid en de appeltaart reikte niet tot de laatste gegadigde. De mergpijpen als goedmaker smaakte niet iedereen en werd goedgemaakt met een gevulde koek van de warme bakker. Penningmeester Cleem wreef zich in zijn handen want dit scheelde toch weer in de schatkist.

MT201810 Rond de koffie

Foto Piet Groen: klaar voor de (tweede) start

Nadat iedereen zich weer op zijn paard had gehesen kon de rit vervolgd worden. De route zou nu verder gaan als de “Woude” tocht maar dan moest toch echt eerst Alphen a/d Rijn worden geslecht. Hier kwam onze zeer gewaardeerde voorzitter er achter dat hij zijn belofte aan zijn geliefde Joke niet gestand kon doen zonder de koers te verlaten. Nood breekt wetten dus werd het hem gegund zich af te zonderen van zijn teamgenoten en als een dolle huiswaarts te keren. Piet heeft zich nog wel heel netjes verontschuldigd voor het overtreden van de regels, waarvan akte.

Het voordeel was wel dat er weer voldoende gesprekstof was en de tussenfase snel overbrugt werd en men aan de “Woude” kon gaan beginnen. Hazerwoude Dorp, Gelderswoude en Zoeterwoude Dorp werden doorkruist en er werden door enkele deelnemers toch weer onbekende paden waargenomen.

MT201810 Lek 2x

Foto Piet Groen: Cees Spruijt probeerde franse banden (een koopje) uit, 2x lek! Directeur Materiaal Jan v.d. Zalm lacht in zijn vuistje

Bij de aankondiging van deze “Aar” en “Woude” toer meldde de beschermvrouw van de TFC dat de naamgeving wel heel erg treffend gekozen was, een soort van eerbetoon aan onze erevoorzitter (rip) en zijn eega. Dit zal ook mede de reden zijn dat er zo genoten werd van de rit.

Dwars door Leiden ging het richting Katwijkse Boulevard en het duinfietspad naar Noordwijk. De meet was getrokken bij de ingang van De Rosser waar het nadat Willem was bedankt voor bewezen diensten nog lang erg gezellig was.

De afsluitende rit van 2018 is als van ouds de “Oliebollenrit” en die staat pas voor 29 December op het programma.

MT201810 Verzamel

Foto Piet Groen: Dagoverzicht