Meerdaagse 2018 – dag 3

Rondje Amersfoort Zuid

MD2018 dag 3 Nat

Al bij het krieken van de dag viel regen gestaagd neer. Nog voor het ontbijt werd de Buienradar veelvuldig bekeken en ook de andere weersvoorspellingen werden erbij gehaald, niet dat het weer er beter van werd maar hoop doet leven niet waar. Zou het opklaren en zo ja wanneer dan. Alle radarbeelden gaven echter hetzelfde buiengebied en de 3 uur vooruit voorspelling was ook slecht. Kortom hat was nat en voorlopig bleef het nat. Nu had de commissie vorig jaar al ervaring opgedaan ook op dag 3 dus was van paniek geen sprake. Om half tien zou de situatie heroverwogen worden. Er werd dus volop koffie gedronken en kranten gelezen. Om half tien werd besloten langer te wachten. Tijd dus om de verslagen van foto’s te voorzien, een tijdrovende bezigheid maar met steun van hoffotograaf Piet Groen werd de tijd nuttig besteed.

MD2018 dag 3 Commissie beraad

De commissie in overleg bij een

Rond 12 uur kwam het bericht dat er op de thuisbasis zou worden geluncht in plaats van op de route. De route zou vandaag niet meer gereden worden en er werd naarstig naar alternatieven gekeken voor als het regengebied eindelijk voorbij zou zijn getrokken. Om half twee werd besloten om toch nog om 2 uur te starten. Optimistisch als altijd stond dus iedereen klaar hoewel er nog het nodige water naar beneden kwam.

Gelukkig zorgde de eerste lekke band van de dag van daghopman Cees voor enige vertraging waardoor na reparatie zowaar slecht met een nat wegdek begonnen kon worden aan de geimproviseerde rit van de dag. Al na enig kilometers was het commissielid Gerard die er de brui aan gaf. Zijn trapas had plotseling zoveel speling dat hij niet verder durfde en een fietsenmaker ging zoeken alvorens huiswaarts te keren. Gerard was nog niet omgekeerd of Edmond melde de tweede lek van de dag. De stemming zat er meteen goed in.

MD2018 dag 3 Trapas

Materiaalpech

MD2018 dag 3 Lek MD2018 dag 3 Lek 2

Lek, vele handen maken licht werk of ik doe het wel alleen

De rest vervolgde de weg om de Amerongse Berg te gaan beklimmen. Aan het begin van de Bergweg gaf daghopman Cees nog even instructie om boven op elkaar te wachten. De te volgen route was alleen bij hem en mede daghopman Gert bekend en de heren wilde wel als groep de route vervolgen. Zo gauw de weg maar iets op liep was het spel op de wagen. Veel geratel en geknars was te horen toen veel te vroeg of veel te laat naar de juiste versnellingen werd gezocht. De eerste demarrage was van Gert die het op z’n Joop Zoetemelks probeerde. Hij kreeg echter niet meer als een metertje want Piet Groen sprong overmoedig direct in zijn wiel. Dit zorgde al wel voor de eerste schifting want de niet klimmers lieten gelijk lopen. Huug van Hal hield zijn kruit nog droog, te lang naar later bleek toen hij als derde boven kwam. Toen de weg meer op begon te lopen was het plotseling Jan die als een speer er vandoor ging. Dirk reageerde veel te laat en kon het gat met geen mogelijkheid dichten. Boven stond Jan zonder te hijgen te wachten op de rest die de gedane inspanning met een kleine rustpauze moesten bekopen.

MD2018 dag 3 Geen renner te zien

Rust voor de fietsen na hard werken

De afdaling voelde voor de meeste als een prettige beloning en zorgde er voor dat er weer moed werd verzameld om op de dijk naast de Lek richting Wijk bij Duurstede lekker door te rijden. Huug had de kop en hield het tempo strak, Piet Augustinus zat in het laatste wiel en melde telkens als er auto’s van achter kwamen. Toen hij een paar minuten niets meer gemeld had, waarschijnlijk om even op adem te komen, kwam hij als een pijl uit de boog met de handen diep in de beugels voorbij flitsen. Hij had zijn zinnen gezet op het bordje Wijk bij Duurstede en niets en niemand ging hem hier verslaan. Even voorbij het bordje kon hij voldaan de felicitaties in ontvangst te nemen.

Via de N227 ging de rit terug naar Amersfoort en nam Edmond even de kop. Met zijn 80 dienstjaren op de teller reed hij valsplat op zijn gemak een dusdanig tempo dat er niet meer overgenomen kon worden en hij gemaand werd het tempo iets te laten zakken. Dit deed hij echter pas toen de laatste klim naar het hotel genomen moest worden zodat anderen zich nog even konden bewijzen. Edmond had even lekker gereden.

De verkorte etappe van dag 3 werd beëindigd met het stallen van de fietsen en het weerzien van Jaap en Sjef die deze dag andere activiteiten hadden en Gerard die een fietsenmaker bereid had gevonden zijn fiets te repareren zodat hij morgen de thuisreis per fiets kan afleggen.

MD2018 dag 3 Diner

Kilootje of wat erbij nog voor het hoofdgerecht

Het diner was zoals alle dagen om half acht en ook nu was iedereen tijdig aanwezig. De de Koninck trui was voor klimgeit Jan Breedijk, hij was echt niet bij te houden als het omhoog ging. Hij zal de trui morgen met trots naar Noordwijk brengen.

 MD2018 dag 3 de Koninck

En de winnaar is .....

Geheel tegen het protocol in werd de commissie nu al bedankt voor hun inzet, flexibiliteit, geduld en inventiviteit en werden de allerlaatste wielerpetjes aan hen uitgereikt.

MD2018 dag 3 Commissie pet

De commissie is blij met de waardering / pet

De dagprijs werd door Gerard aan Piet Augustinus overhandigd omdat hij, zie boven, het enige belangrijke bordje met verve had veroverd.

MD2018 dag 3 Dagwinnaar MD2018 dag 3 Dagwinnar 2

De man van het moment, Wijk bij Duurstede om nooit meer te vergeten

Het diner smaakte weer best en het was nog lang gezellig totdat een der renners reclameerde dat hij een restitutie wilde ontvangen wegens niet geleverde vakantieservice door de niet in de folder vermelde kans op regenval. De commissie had direct de smoor in en probeerde het gevalletje met een extra biertje af te kopen. Of de zaak hiermee is opgelost is onduidelijk, het biertje is in ieder geval wel genuttigd. Ook kwam tijdens de nazit nog ter sprake dat de aanvaring van Jaap met een UFO behoorlijk getelefoneerd was. Iedereen had het allang gezien, gebukt en/of er omheen gereden. Dat boontje om zijn loontje kwam bleek vanmorgen toen Jaap aan het ontbijt verscheen als een eenogige Juul de Korte want hij had volgens de dokter op zijn verkeerde kant geslapen. Omdat dit advies eerst nu werd uitgesproken kreeg Jaap uit de prive voorraad enkele mysterieuze pillen. 's Avonds was het effect hiervan zichtbaar, Jaap kon weer met de knappe mannen op pad.

Morgen komt Jan met de bus van Kraska om de tassen op te halen en zal de laatste rit van de Meerdaagse 2018 worden gereden naar thuishave Noordwijk. Er werd gemompeld dat er nog prijzen zijn te verdienen dus iedereen is op tijd naar bed om morgen scherp aan de start te staan.

 MD2018 dag 3 Diner 2 MD2018 dag 3 Prive

Vrienden voor het leven en waar een petje niet goed voor is